Χθες Κυριακή 15 Μαΐου, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των play out της Super League, η σεζόν έκλεισε με μια πολύ δυσάρεστη ρατσιστική επίθεση η οποία συνέβη στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ιωνικού – Παναιτωλικού και είχε στόχο τον ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού Ναντρέι Νταγκό. ‘Οπως κατήγγειλε ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός της ομάδας του Αγρινίου, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδούς του γηπεδούχου οι οποίοι τον προσέβαλαν, τον έφτυναν και ούρλιαζαν σαν μαϊμούδες ενώ δεν έλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα και τους συμπαίκτες του οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το περιστατικό όντως συνέβη με αποτέλεσμα ο παίκτης να ξεσπάσει σε κλάματα στα αποδυτήρια και να αντικατασταθεί από τον προπονητή του Γιάννη Αναστασίου τόσο για το καλό του ίδιου όσο και της ομάδας. Mάλιστα αυτή, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση στο συγκεκριμένο γήπεδο, καθώς και στον προηγούμενο αγώνα είχε συμβεί κάτι παρόμοιο από οπαδούς του Ιωνικού, κάτι που δεν έχει τύχει σε κανένα άλλο γήπεδο πλην αυτό της Νεάπολης.

Ο Ναντρέι Νταγκό, ανέβασε ένα story στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram στο οποίο έγραψε: “Έμαθα πολλά σήμερα για τον ρατσισμό και την ζωή. Όταν βλέπεις γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένους, ακόμα και παιδιά να σε προσβάλλουν, να σε φτύνουν και να ουρλιάζουν σαν μαϊμούδες νιώθεις λύπη για την επόμενη γενιά. Το ποδόσφαιρο πρέπει να εκπαιδεύει, είναι η πρώτη φορά που ζω κάτι τέτοιο. Ζήτω συγγνώμη εάν παρασύρθηκα εις βάρος της ομάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οπαδούς του αντιπάλου για αυτό το μάθημα ζωής που θα με κάνει δυνατότερο. Ευχαριστώ τον Παναιτωλικό που ήταν μαζί μου καθώς και όλους τους συμπαίκτες μου”, ανέφερε ο Ναντρέι Νταγκό στην ανάρτησή του στο Instagram.

Σε επόμενο story του, ο Nταγκό, ανέβασε το μήνυμα ενός φιλάθλου ο οποίος αναφέρει ότι βρισκόταν στο γήπεδο και επιβεβαιώνει το γεγονός λέγοντάς του ότι ένιωσε πολύ άσχημα για την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εναντίον του, πως είναι ένας πολύ καλός παίκτης και πως ήλπιζε για εκείνον να σκοράρει. Όσον αφορά στους συμπαίκτες του, ο Cornelius, ανέβασε προς ένδειξη συμπαράστασης ως φωτό προφίλ στο Instagram του ένα στραβωμένο πιθηκάκι και ένα story με τη φωτογραφία του συμπαίκτη του και μια καρδιά.

Επικοινωνήσαμε με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος μας είπε τα εξής: “Aρχικά να πω, ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο γήπεδο, αλλά η δεύτερη. Είχα δεχθεί ρατσιστική επίθεση και την προηγούμενη φορά που παίξαμε εκεί και πάλι από μερίδα οπαδών. Είναι όμως οι μοναδικές φορές που μου έχει συμβεί στην καριέρα μου, δεν το έχω ξαναντιμετωπίσει σε κανένα άλλο γήπεδο. Δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί που με εξύβριζαν, ήταν η πλειοψηφία. Και ειλικρινά αναρωτήθηκα “Γιατί εμένα; Δεν είμαι ο μοναδικός μαύρος παίκτης στο γήπεδο”. Την πρώτη φορά δεν αντέδρασα, χθες όμως δεν μπόρεσα να μείνω και πάλι σιωπηλός και ο λόγος ήταν ότι σκέφτηκα, πως θα ένιωθε ο δυο ετών γιος μου για εμένα και για τον εαυτό του, αν βρισκόταν χθες στο γήπεδο και αντίκρυζε αυτό το θέαμα; Δεν τους κρατώ κακία για ότι έγινε, αυτό που θέλω να τους πω είναι πως πρέπει να μορφωθούν για να αποβάλλουν από μέσα τους την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Είναι κρίμα το 2022 ειδικά οι νέες γενιές να έχουν τέτοιες ιδέες.”

 

“Το ποδόσφαιρο ενώνει τους ανθρώπους και τις φυλές, πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και όχι διχαστικά, ρατσιστικά και ξενοφοβικά”, είπε ο Ναντρέι Νταγκό.

H ΠΑΕ Παναιτωλικός από την πλευρά της, συμπαραστάθηκε στον Ναντρέι Νταγκό και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η βία, ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και το ποδόσφαιρο. Είναι χρέος όλων μας να απομονώσουμε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά. Συμπαραστεκόμαστε στον ποδοσφαιριστή μας και μαζί του συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων». 

Η ευρύτερη νοοτροπία του club στέκεται εναντίον της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του bullying, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα μέσα από τις δράσεις της όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να υποστηρίζει.

Aπό την πλευρά της η ομάδα του Ιωνικού με ανακοίνωση τοποθετήθηκε για το συμβάν ξεκαθαρίζοντας ότι σε μια προσφυγική συνοικία όπως η Νίκαια, δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν περιστατικά ξενοφοβίας και ρατσισμού:

Ο ρατσισμός δεν χωράει στο γήπεδό μας, ούτε στην κοινωνία!
Ο ρατσισμός δεν χωράει στο γήπεδό μας, ούτε στην κοινωνία και αυτό αποτελεί μια αρχή του συλλόγου μας. Λέμε όχι στον ρατσισμό και σε οποιαδήποτε διάκριση!
Θεωρούμε άδικο να λέγεται από έναν ποδοσφαιριστή σε ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό βαθμολογικό ενδιαφέρον πως δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις, προσβάλοντας έτσι τον κόσμο της Νίκαιας και τις προσφυγικές του ρίζες…
Σε μια περιοχή προσφύγων όπως η Νίκαια, που φιλοξενεί μετανάστες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μοιάζει απίθανο να υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές και δεν έχουμε αντιληφθεί αν κακώς ,έχει γίνει κάποιο μεμονωμένο περιστατικό.
Σε μια ομάδα όπως ο Ιωνικός με ποδοσφαιριστές από 13 διαφορετικές εθνικότητες, θα ήταν αδύνατο να υπάρξουν ρατσιστικές συμπεριφορές προς κάθε άνθρωπο και προς πάσα κατεύθυνση. Θα ήταν σαν να προσβάλαμε ένα δικό μας παιδί!
Φαινόμενα ρατσισμού δεν υπήρχαν ποτέ στο γήπεδο της Νεάπολης, ούτε τα ανεχτήκαμε ποτέ, κάτι που έχουμε αποδείξει τόσα πολλά χρόνια με τις πράξεις μας.
Ευχόμαστε στην ομάδα του Παναιτωλικού και σε όλους τους ποδοσφαιριστές του να έχουν καλή συνέχεια με υγεία!