H Νότια Αμερική κάνει δύο ακόμα βήματα για να βρεθεί πιο κοντά στο Μουντιάλ 2026, όταν σήμερα (16/11), τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/11) και τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (22/11) είναι προγραμματισμένες η 5η και 6η αγωνιστικές της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων που θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά τρεις χώρες, ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς.

Η απόλυτη Αργεντινή -με 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις- θα υποδεχθεί στο Μπουένος Άριρες την Ουρουγουάη, πριν επισκεφτεί το «Μαρακανά» και τη Βραζιλία.

Επίκειται ανταλλαγή «πυροβολισμών» στο αντάμωμα μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Λουίς Σουάρες, ενώ όλα τα βλέμματα θα είναι σίγουρα στραμμένα στους νέους παίκτες-θαύματα Κέντρι Πάες (Ισημερινός) και ο 17χρονος Έντρικ, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική Βραζιλίας στην Κολομβία

Η «μονομαχία» των δύο φίλων στο Μπουένος Άϊρες

Δίχως άλλο μια από τις πιο συναρπαστικές ατομικές μονομαχίες στον πλανήτη – σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι – έφτασε. Ο Λουίς Σουάρες κέρδισε την παρθενική του κλήση στην Ουρουγουάη υπό τον Μαρσέλο Μπιέλσα και το πρώτο του καθήκον θα είναι να ξεπεράσει τον Λιονέλ Μέσι, τον πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα και τον άνθρωπο που έκλεψε πρόσφατα το ρεκόρ των περισσότερων γκολ στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι Άνχελ ντι Μαρία, Χούλιαν Άλβαρες και Λαουτάρο Μαρτίνες θα προσπαθήσουν επίσης να διατηρήσουν το ρεκόρ του 100% της Αργεντινής, ενώ οι Σέρχιο Ρόκετ, Ρόναλντ Αραούχο, Φεντερίκο Βαλβέρδε, Νίκολας ντε λα Κρους και Ντάργουιν Νούνιες θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν ανατροπή.

Θα γράψει ιστορία ο Έντρικ μετά τον Ρονάλντο και το 1994;

Θα γίνει ο 17χρονος Έντρικ ο νεότερος πρωτοεμφανιζόμενος στη Βραζιλία μετά τον Ρονάλντο το 1994; Αν και αυτό ιντριγκάρει τις μάζες, ο Φερνάντο Ντινίζ ενδιαφέρεται αυστηρά να βάλει βαθμούς στο ταμπλό, αφού η «Σελεσάο» κέρδισε μόλις έναν από πιθανούς έξι τον Οκτώβριο. Ο 49χρονος, που εκτιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα του, θα είναι χωρίς τους Έντερ Μιλιτάο, Καζεμίρο και Νεϊμάρ, με συνέπεια η πίεση στον Βινίσιους Τζούνιορ να είναι αυξημένη.
Η νίκη δεν θα είναι εύκολη στη Μπαρανκίγια. Η Κολομβία υπερηφανεύεται για την ελίτ δημιουργών όπως οι Τζον Αρίας, Λουίς Ντίας και Χάμες Ρονβτρίγκες και είναι μία από τις δύο αήττητες ομάδες σε αυτούς τους προκριματικούς της Νότιας Αμερικής μαζί με την Αργεντινή.

Παιχνίδι…ηρώων

Η Χιλή έχει χάσει τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα. Η Παραγουάη έχασε τα τρία τελευταία. Και οι δύο βρίσκονται στους τέσσερις βαθμούς και εκτός των αυτόματων θέσεων πρόκρισης.
Η έδρα θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τους Χιλιανούς που θα έχουν αιχμή του δόρατος τον Αλέξις Σάντσες. Η Παραγουάη θα αναζητήσει την ανατροπή με βασικά πρόσωπα τους Ζούλιο Εντσίκο και Μιγκέλ Αλμιρόν, αλλά πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Αντόνιο Σανάμπρια αναδειχθεί ξανά ως ήρωάς τους;

Βολιβία και Περού για την…ανατροπή των στατιστικών
Παρά το γεγονός ότι η Βολιβία δεν έχει ακόμα βαθμό και το Περού μόλις έναν , με τους έξι πρώτους να φτάνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, και τον έβδομο α πηγαίνει στα play-offs, και οι δύο ομάδες εξακολουθούν να διατηρούν ελπίδες.
Παρόλο που το Περού, χάρη στον τερματοφύλακα Πέδρο Γκαλέζε και τον μεσοεπιθετικό Ρενάτο Τάπια, φαινόταν σταθερό αμυντικά, δεν κατάφερε να σκοράρει σε τέσσερα παιχνίδια. Οι βετεράνοι Αντρέ Γκαρίγιο και Πάολο Γκερέρο θα ελπίζουν να…ανατρέψουν αυτό το στατιστικό στοιχείο στη Λα Παζ.
Ο νέος προπονητής της Βολιβίας Αντόνιο Κάρλος Ζάγκο, πρώην κεντρικός αμυντικός της Βραζιλίας, κάλεσε τον 19χρονο πλέι μέικερ της Σάντος Μιγκέλ Τερσέρος στην ομάδα του για να βοηθήσει τους Ροντρίγκο Ραμάλλο και Μαρσέλο Μαρτίνς.

Η μεγάλη ευκαιρία για την πρώτη φορά της Βενεζουέλας

οτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη ελπίδα ότι η Βενεζουέλα μπορεί να απορρίψει το ταμπελάκι ότι είναι η μόνη ομάδα της Νότιας Αμερικής που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έξι ομάδες προκρίνονται πλέον αυτόματα και είναι τέταρτη, μόνο πίσω από την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία λόγω διαφοράς τερμάτων, έχοντας μετατρέψει το «Maturin» σε κάτι σαν φρούριο. Επιπλέον, ο μέσος Γιανγκέλ Ερέρα ήταν κεντρικός στην εντυπωσιακή Τζιρόνα, ενώ ο εξτρέμ Γέφερσον Σοτέλδο είναι ένας από τους πιο λαμπερούς παίκτες σε αυτά τα προκριματικά.

Ο Ισημερινός, όπως και οι επερχόμενοι οικοδεσπότες του, μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για την καλύτερη γενιά παικτών του και είναι σε καλή φόρμα. Θα είναι χωρίς τους Πεβρίς Εστουπινιάν και Ενέρ Βαλένσια για τον επερχόμενο αγώνα, αλλά θα έχει τον μέσο της Τσέλσι Μόισες Καισέδο και τον 16χρονο εντυπωσιακό Κέντρι Πάες να τους εμπνεύσει για τη νίκη.

Το πρόγραμμα της 5ης και 6ης αγωνιστικής καθώς και η βαθμολογία στη προκριματική ζώνη της Νότιας Αμερικής για το Μουντιάλ 2026:

5η αγωνιστική

22:00 Βιλιβία-Περού 16/11

00:00 Βενεζουέλα-Ισημερινός 17/11

02:00 Αργεντινή-Ουρουγουάη 17/11

02:00 Κολομβία-Βραζιλία 17/11

02:30 Χιλή-Παραγουάη 17/11

6η αγωνιστική

01:00 Παραγουάη-Κολομβία 22/11

01:30 Ουρουγουάη-Βολιβία 22/11

01:30 Ισημερινός-Χιλή 22/11

02:30 Βραζιλία-Αργεντινή 22/11

04:00 Περού-Βενεζουέλα 22/11

Βαθμολογία

Ομάδα ΑΓ. Ν ΙΣ. ΗΤ. ΓΚ. Β

1. Αργεντινή 4 4 0 0 7-0 12

2. Ουρουγουάη 4 2 1 1 8-5 7

3. Βραζιλία 4 2 1 1 7-4 7

4. Βενεζουέλα 4 2 1 1 5-2 7

5. Κολομβία 4 1 3 0 3-2 6

6. Ισημερινός 4 2 1 1 4-3 4

7. Παραγουάη 4 1 1 2 1-2 4

8. Χιλή 4 1 1 2 3-6 4

9. Περού 4 0 1 3 0-5 1

10. Βολιβία 4 0 0 4 2-11 0

* Τρεις βαθμοί έχουν αφαιρεθεί από τον Ισημερινό λόγω χρησιμοποιησης παίκτη που είχε διαβατήριο με ψευδή στοιχεία.