Είναι γνωστό ότι τα παιδικά μας βιώματα μάς επηρεάζουν στην συνέχεια της ζωής μας ως προς τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και το μεγάλωμα των παιδιών μας -αν τύχει να αποκτήσουμε.

Αυτό ισχύει σχεδόν νομοτελειακά στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος εξ απαλών ονύχων βίωσε την φτώχεια και την ανέχεια (αλλά και την κακομεταχείριση καθώς και την αδιαφορία από έναν αλκοολικό πατέρα), με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας και λίγο πριν τα 38 του χρόνια να θεωρείται πλέον ένα υπόδειγμα πατέρα και συζύγου.

Όπως δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα The Sun η ψυχολόγος Μπέκι Σπέλμαν, αυτές ακριβώς οι δυσκολίες που βίωσε από μικρός ο Ρονάλντο διαμόρφωσαν τις απόψεις του και την στάση του για την πατρότητα καθώς ο διάσημος ποδοσφαιριστής «προσπάθησε να είναι ο τέλειος πατέρας για τα παιδιά του». 

Ο Ρονάλντο ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά που έφερε στον κόσμο η μαγείρισσα μητέρα του Ντολόρες ντος Σάντος και ο ερασιτέχνης κηπουρός Ζοσέ Ντίνις Αβέιρο.

Το ζευγάρι όμως ήταν τόσο φτωχό ώστε στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Mother Courage», η Ντολόρες αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τους γιατρούς να της κάνουν έκτρωση όταν εκείνη κυοφορούσε τον Κριστιάνο καθώς με την γέννησή του δεν θα τα κατάφερναν να τα φέρουν βόλτα οικονομικά.

Επιπλέον, ο πατέρας του, πρώην στρατιώτης στον πόλεμο που διεξήγαγε η Πορτογαλία εναντίον της Ανγκόλα, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Αβέιρο επέστρεψε από τον πόλεμο με πολλά ψυχικά τραύματα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να βρει μια καλή δουλειά οπότε στράφηκε στο αλκοόλ για να ξεχνά όλες τις φρικαλεότητες που είχε δει εκεί.

«Ήταν μεθυσμένος σχεδόν κάθε μέρα. Ποτέ μου δεν τον γνώρισα πραγματικά. Θα ήθελα να ήταν περισσότερο κοντά μου. Αν και ποτέ δεν κακομεταχειρίστηκε τα παιδιά του, έγινα το θύμα του», γράφει η Ντολόρες στην αυτοβιογραφία της.

Aπ’ την πλευρά του, ο ίδιος ο Κριστιάνο έχει περιγράψει την παιδική του ηλικία με ακόμη πιο μελανά χρώματα.

Σε συνέντευξή του στον βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν, ο Ρονάλντο είχε δηλώσει ότι μεγάλωσε πεινασμένος και μέχρι σήμερα ψάχνει να βρει τους… «σωτήρες» του, τους εργαζόμενους στα McDonald’s που του έδιναν κρυφά χάμπουργκερ όταν ήταν παιδί.

«Πεινούσαμε και είχαμε ένα McDonald’s δίπλα στο γήπεδο που προπονούμασταν, οπότε χτυπούσαμε την πόρτα και ρωτούσαμε εάν είχαν ένα μπέργκερ. Εκεί ήταν πάντα η Έντνα και άλλα δύο κορίτσια. Δεν κατάφερα να τις βρω ποτέ» είπε.

Αλλά και ίδια η σχέση με τον πατέρα του ήταν εξίσου προβληματική, καθώς, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα στην εκπομπή του ITV «Cristiano Ronaldo Meets Piers Morgan», «πραγματικά, δεν γνώρισα τον πατέρα μου 100%. Ποτέ δεν μίλησα μαζί του, να κάνουμε μια κανονική συζήτηση».

Τελικά, ο Αβέιρο πέθανε το 2005 από ηπατική ανεπάρκεια όταν ο Ρονάλντο ήταν μόλις 20 ετών.

«Οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας μπορούν να δημιουργήσουν ακραία ανθεκτικότητα στους ανθρώπους και αποφασιστικότητα να δημιουργήσουν μια πολύ διαφορετική ζωή για τον εαυτό τους» λέει η Σπέλμαν και προσθέτει: «Φυσικά, δεν το βλέπουμε πάντα αυτό σε κάθε άτομο, αλλά ορισμένες προσωπικότητες έχουν την τάση να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και αυτό ακριβώς παρατηρείται στον Ρονάλντο. Είναι ξεκάθαρο ότι βίωσε πολύ πόνο στην παιδική του ηλικία αλλά μετέτρεψε αυτό τον πόνο σε κάτι θετικό. Είναι κάτι που δεν ξεχνάει, αλλά το χρησιμοποιεί προς όφελός του προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτός και τα παιδιά του θα έχουν μια πολύ διαφορετική ζωή».

Τελικά, όπως συνάγει η Σπέλμαν, όλη αυτή η εμπειρία του Ρονάλντο με τον αλκοολισμό του πατέρα του, τον οδήγησε τελικά στο να κρατιέται μακριά από αυτό. «Εάν δεν είχε αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, πιθανότητα θα είχε πέσει στα ναρκωτικά» έχει πει η μητέρα του, η Ντολόρες.

Θυμίζουμε ότι ο CR7 – κάτοχος μιας περιουσίας που ανέρχεται στα 939 εκατομμύρια δολάρια – είναι πατέρας πέντε παιδιών, με τα τρία να είναι από δύο παρένθετες μητέρες. Τα άλλα δύο τα έχει αποκτήσει με την Τζορτζίνα Ροντρίγκες. Το ζευγάρι έχασε το ένα από τα δίδυμα παιδιά του κατά τη γέννησή τους την προηγούμενη εβδομάδα.