Έγραψε ιστορία στον τελικό του επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος με επίδοση 5,90 στα κατέκτησε την τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο!

Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο επί κοντώ ανδρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1956, όταν ο Γιώργος Ρουμπάνης ήταν 3ος στη διοργάνωση της Μελβούρνης.

Ο «Μανόλο» ήταν σε εξαιρετική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Έφτασε αλάνθαστος στον τελικό και συνέχισε από εκεί που το άφησε στα προκριματικά.

Ο νεαρός αθλητής κέρδισε μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ πραγματοποιώντας εκπληκτικό αγώνα, που τον έφερε να δοκιμάζει να σπάσει το φράγμα των 6 μέτρων!

Μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Το καταλάβαινε κανείς από την είσοδο του στο στάδιο.

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, γνώρισε την αποθέωση από το κατάμεστο «Stade de France».

Ο «Μανόλο» ξεκίνησε την μάχη του τελικού με πρώτη προσπάθεια στα 5,50, τα οποία αν και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση χρειάστηκε και την βοήθεια της τύχης καθώς κατά την προσγείωση παρά τρίχα να ακουμπήσει τον πήχη.

Ακολούθησαν τρία αψεγάδιαστα άλματα από τον «Ιπτάμενο» Καραλή. Το δεύτερο εμπόδιο που κλήθηκε να ξεπεράσει ήταν στα 5.70 που ο Μανόλο ουσιαστικά «δεν το είδε» καθώς το πέρασε με μεγάλη ευκολία.

Στη συνέχεια ο πήχης ανέβηκε στα 5.80 αλλά και αυτό το επίπεδο ο Έλληνας πρωταθλητής το πέρασε με την πρώτη καταφέρνοντας να βάλει από εκείνο το σημείο και έπειτα τις βάσεις για το μετάλλιο καθώς πολλοί αντίπαλοί του είχαν αποτυχημενές προσπάθειες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες των στα 5,80 μ., ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν στα ίσα με τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς, τον Τούρκο Ερσού Σασμά και με τον Ντουπλάντις.

Ο 25χρονος πρωταθλητής συνέχισε τον αγώνα εντυπωσιακά. Ο πήχης ανέβηκε στα 5,85μ. και εκεί όμως ο «Μανόλο» δεν χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια για να περάσει και από αυτό το επίπεδο.

Το επιτυχημένο άλμα του το πανηγύρισε δεόντως, καθώς εκείνο το σημείο ήταν αυτό που ξεκαθάρισε τα πράγματα και έδειξε σε όλους ότι ο Έλληνας πρωταθλητής ήρθε αποφασισμένος για το βάθρο. Όμως ούτε εκεί ήταν το όριο του Καραλή σε αυτή την Ολυμπιαδά.

Αργότερα το όριο ανέβηκε 5.90μ. με τον… ασταμάτητο «Μανόλο» να το περνάει με άνεση από την πρώτη του προσπάθεια. Σε εκείνο το σημείο ήταν που κατευθύνθηκε προς το μέρος του προπονητή του και πανηγύρισε με τη ψυχή του αυτήν την επιτυχημένη του επίδοση.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τον τελικό

Το πρώτο άκυρο για τον Καραλή ήρθε στα 5,95 μ. ύψος που σε εκείνο το σημείο πέρασαν με την πρώτη οι Ντουπλάντις και Κέντρικς. Ο Καραλής επέλεξε να ανέβει έπειτα στα 6,00 μ., την ίδια ώρα που οι Ομπιένα, Σασμά και Μάρσαλ έχασαν τα 5,95 μέτρα.

Στα 6,00μ. οι προσπάθειες του Εμμανουήλ Καραλή ήταν άκυρες και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου! Τη 2η θέση πήρε ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς με άλμα στα 6,00μ.

Την πρώτη θέση κατέλαβε ο «εξωγήινος» Ντουπλάντις ο οποίος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6,25!
Ο ιστορικός αγώνας του Εμμανουήλ Καραλή

Η τελική οκτάδα στο Άλμα Επί Κοντώ:

1. Αρμάντ Ντουπλάντις (Σουηδία) 6,25 – παγκόσμιο ρεκόρ

2. Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ) 5,95

3. Εμμανουήλ Καραλής (Ελλάδα) 5,90

4. Τζον Ομπιένα (Φιλιππίνες) 5,90

5. Ερσού Σασμά (Τουρκία) 5,85

6. Κέρτις Μάρσαλ (Αυστραλία) 5,85

7. Μποκάϊ Χουάνγκ (Κίνα) 5,80

8. Σόντρε Γκούτορμσεν (Νορβηγία) 5,80

Πηγή: iEidiseis