Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την FIFA να καταβάλει αποζημίωση τουλάχιστον 440 εκατομμυρίων δολαρίων σε «κακομεταχειρισμένους» μετανάστες εργάτες στο Κατάρ, χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, που κατηγορείται ότι δεν σέβεται επαρκώς τα δικαιώματά τους.

Το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, που υποστηρίζεται και από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται έπειτα από επανειλημμένες επικρίσεις για τη βραδύτητα του κυβερνώντος σώματος του ποδοσφαίρου να ανταποκριθεί στις κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στα εργοτάξια που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο πλούσιο κρατίδιο του Κόλπου.

«Η FIFA θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 440 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. περίπου 418 εκατομμύρια ευρώ) σε αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στην κατανομή που θα μοιραστούν οι 32 συμμετέχουσες ομάδες, είναι το «ελάχιστο απαραίτητο» για την αποζημίωση των εργαζομένων και την προστασία τους από μελλοντική εκμετάλλευση. Η οργάνωση, αναφέρει συγκεκριμένα τους απλήρωτους μισθούς, την καταβολή «παράνομων» και «υπερβολικών» τελών πρόσληψης καθώς και ζημιές που προκαλούνται από εργατικά ατυχήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, προέτρεψε την FIFA «να συνεργασθεί με το Κατάρ για να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημιώσεων με την συμμετοχή εργαζομένων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών».

Από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, μια «λιτανεία κατάχρησης» αμαύρωσε τις προετοιμασίες χωρίς το σώμα να απαιτεί «την παραμικρή βελτίωση των συνθηκών εργασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε το Κατάρ από το 2018 και την βελτίωση των συνθηκών στους επίσημους χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου που άρχισε το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Διεθνή Αμνηστία, αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται πάντα και οι καταχρήσεις συνεχίζονται.

Σε ένα σχόλιο προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η FIFA ανέφερε ότι «αξιολογεί επί του παρόντος την πρόταση της Αμνηστίας» και άλλων ΜΚΟ, λέγοντας ότι «περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υποδομών που κατασκευάσθηκαν στο Κατάρ από το 2010 και δεν σχετίζονται απαραίτητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ