Το ημερολόγιο γράφει 2004.Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Η 18χρονη Allyson Felix διακτινίζεται στα 200 μέτρα και κατακτά το αργυρό μετάλλιο, το οποίο ένα χρόνο μετά βάφεται χρυσό και γίνεται η νεότερη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στίβου. Ακολούθησαν 12 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα από τις συμμετοχές της σε 200μ., 400μ., 4Χ100μ. και 4Χ400μ.και επιπλέον μην ξεχνάς πως για 4 χρονιές, ο τίτλος στο Diamond League είχε το όνομα της. Ξεπέρασε το ρεκόρ του Usain Bolt με τα περισσότερα χρυσά, όπως και του Carl Lewis και η τεράστια συλλογή με βραβεία, την ανέδειξε ως την αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Μεγαλώνοντας, διαπίστωσα ότι επιτυχία είναι και άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα, να μιλάω ανοιχτά για όσα άσχημα συμβαίνουν, να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω στην αλλαγή ορισμένων καταστάσεων και να αποχωρήσω από τον αθλητισμό αφήνοντας πίσω μου, έναν χώρο καλύτερο από αυτόν που βρήκα.

Και να σκεφτείς πως μπήκε τυχαία στην ομάδα στίβου ως μαθήτρια γυνασίου και όταν ήταν μικρή ονειρευόταν να γίνει μπασκεμπολίστρια. Επιπλέον, παράλληλα με τον αθλητισμό, τελείωσε και τις σπουδές της στο University of Southern California γιατί οι γονείς της, οι οποίοι είναι εκπαδευτικοί, ήταν κάθετοι μ’ αυτό το θέμα και πάντα δήλωνε πως έχει άγνοια κινδύνου και θέλει να κερδίζει σε κάθε αγώνα.

Η 36χρονη πλέον Felix, η οποία ήταν και σύμβουλος της κυβέρνησης επί Barack Obama, δεν έμεινε μόνο στα αμέτρητα ρεκόρ εντός των γηπέδων και στις τιμητικές λίστες με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Αγωνίζεται συνεχώς για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στο χώρο της και έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά. Το 2016, αφότου κέρδισε 3 μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Ρίο, παντρεύτηκε, δύο χρόνια αργότερα βίωσε μία πολύ επώδυνη και τραυματική γέννα και οι χορηγοί της άρχισαν να την αντιμετωπίζουν διαφορετικά μόνο και μόνο επειδή έγινε μητέρα.

Η 7 φορές χρυσή Ολυμπιονίκης αποφάσισε να στηριξει όλες τις εργαζόμενες μαμάδες, έγινε συνήγορος τους και αποκάλυψε σε κείμενο της στους New York Times, πως είδε τις αμοιβές της από μεγάλες εταιρίες – χορηγούς, όπως η Nike που την χρηματοδοτούσε από το 2000 έως το 2017, να μειώνονται 70% χωρίς τη συγκατάθεση της ανοίγοντας μεγάλα threads στα social media, στα οποία την υπερασπίστηκαν όλοι.Τελικά, βγήκε και εκεί νικήτρια μιας και η Nike άλλαξε την πολιτική της σχετικά με την εγκυμοσύνη των αθλητριών, προσφέροντας πλέον αμοιβή και bonus για 18 μήνες. Και η Allyson δεν σταμάτησε εκεί. Ίδρυσε το Women’s Sports Foundation που έχει ως σκοπό χρηματοδοτεί τις μητέρες-αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες ενώ δημιούργησε το δικό της brand Saysh και τα παπούτσια με τα οποία έτρεξε στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, είχαν τη δική της υπογραφή.

Πώς γίνεται μία κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ και με χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τίτλους σε παγκόσμια πρωταθλήματα, να σκέφτεται ότι θα τελειώσει η καριέρα της αν κάνει κάτι τόσο φυσικό, όπως το να γεννήσει; Δεν υπερβάλλω. Το να μείνεις έγκυος όταν είσαι αθλήτρια στίβου χαρακτηρίζεται ως το φιλί του θανάτου. Φοβήθηκα ότι θα έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο να γίνω μαμά και στο να είμαι επαγγελματίας αθλήτρια. Σκέφτηκα ότι η καριέρα για την οποία είχα δουλέψει τόσο σκληρά για να χτίσω θα εξαφανιζόταν τόσο απλά.

Αυτά ήταν κάποια από αυτά που μοιράστηκε το φετινό Ted 2022 στο Βανκούβερ. Συμπλήρωσε πως όταν ήταν έγκυος έκανε προπόνηση στις 4 το πρωί ώστε να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση και επειδή φοβόταν μην την εντοπίσει κάποιος και μάθουν οι χορηγοί της πως περιμένει παιδί. Και αν απορεί κανείς πώς γίνεται το 2022 να μην σέβονται μία γυναίκα σαν και εκείνη, ας σκεφτεί τις πολλές περιπτώσεις των αθλητριών που έχουν έρθει σε ρήξη με τους συλλόγους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allyson Felix (@allysonfelix)

 

Τώρα λοιπόν αυτή η wonder woman ανακοίνωσε στο Instagram ότι φέτος αποσύρεται από τον αθλητισμό και στα σχόλια που συνόδευσαν το κείμενο, την αποθέωσαν.
«Ως μικρό κορίτσι που με αποκαλούσαν chicken legs, δεν φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι θα κάνω μια τέτοια καριέρα. Έχω τόση ευγνωμοσύνη για το άθλημα που άλλαξε τη ζωή μου. Έχω δώσει ό,τι έχω στο τρέξιμο και για πρώτη φορά δεν είμαι σίγουρη αν έχω κάτι άλλο να δώσω. Θέλω να πω αντίο και να ευχαριστήσω το άθλημα και τους ανθρώπους που με βοήθησαν να διαμορφώσω την προσωπικότητα μου  με τον μόνο τρόπο που ξέρω: μια μια τελευταία κούρσα. Αυτή η σεζόν δεν αφορά τον χρόνο στο χρονόμετρο, αλλά μόνο τη χαρά. Αν με δειτε φέτος στο γήπεδο, ελπίζω να μοιραστούμε μαζί μία στιγμή και μια εμπειρία μαζι για να σας εκφράσω την εκτίμηση μου. Αυτή τη σεζόν, τρέχω για τις γυναίκες. Τρέχω για ένα καλύτερο μέλλον για την κόρη μου.Τρέχω για εσένα. Θα ανεβάσω κι άλλες ανακοινώσεις και ελπίζω να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες.» έγραψε.

Ένα κύμα και από τη δική μας κερκίδα.