Η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών, εισέρχεται στο τελευταίο και κρισιμότερο σκέλος της προσπάθειάς της να προκριθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τις προσεχείς ημέρες δίνει τα τελευταία δύο παιχνίδια της στον 5ο προκριματικό ομιλο του EURO 2024. Υπενθυμίζεται ότι την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης παίρνουν οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε ένα από τα οκτώ γκρουπ της προκριματικής φάσης, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι όλων των ομίλων. Η ομάδα του Γιώργου Ζαραβίνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της κατάταξης του πέμπτου ομίλου με έξι βαθμούς, ακολουθούν Κροατία και Ολλανδία με πέντε, ενώ το Βέλγιο, το οποίο παραμένει ουραγός και χωρίς βαθμό, έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υποδέχεται αύριο (26/4, 18:00) την -παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2003- Κροατία στη Χαλκίδα και θα διεκδικήσει χωρίς άγχος τη νίκη, προκειμένου να «κλειδώσει» την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του EURO 2024, η οποία θα διεξαχθεί το διάστημα 10-28 Ιανουαρίου 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη ήττα από την ομάδα του -πρώην προπονητή της εθνικής Ελλάδας- Γκόραν Πέρκοβατς στο κλειστό της Κανήθου δεν είναι… καταδικαστική για τη «γαλανόλευκη», η οποία «θα παίξει τα ρέστα της» για την απευθείας πρόκριση στην αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής με την Ολλανδία στην πόλη Άλμερε (30/4).

Είναι πολύ πιθανό, πάντως, η εθνική να προκριθεί στα τελικά του EURO 2024, ακόμη κι αν γνωρίσει δύο ήττες στα τελευταία δύο παιχνίδια της στα προκριματικά. Υπενθυμίζεται ότι για τον προσδιορισμό των καλύτερων τρίτων υπολογίζονται μόνο τα αποτελέσματά τους με τις πρώτες δύο ομάδες του ομίλου τους. Εφόσον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καταταγεί τελικά τρίτο στον 5ο όμιλο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας με τους τρίτους από όλα τα γκρουπ, έχοντας δύο βαθμούς από τη νίκη επί της Ολλανδίας και -4 στη διαφορά τερμάτων. Ακολουθούν τα Νησιά Φαρόε με 2 βαθμούς (και -8 στη διαφορά τερμάτων), ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση της κατάταξης του ομίλου τους δεν έχουν βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, εκτός από τα Νησιά Φαρόε, να βρεθούν άλλες τρεις ομάδες που θα πάρουν τουλάχιστον δύο βαθμούς κόντρα στους πρώτους δύο του ομίλου τους, προκειμένου να «καβαλήσουν» τους αθλητές της εθνικής ομάδας στην ειδική βαθμολογία και να την αφήσουν εκτός της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

χάντμπολ εθνική ομάδα ανδρών
Πηγή: Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος

Την αναμέτρηση της εθνικής με την Κροατία θα διαιτητεύσουν οι Βάτσλαβ Χόρατσεκ και Γίρι Νοβότνι από την Τσεχία, ενώ, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου για την 5η αγωνιστική, το Βέλγιο υποδέχεται αύριο (26/4, 21:10) την Ολλανδία στην πόλη Χάσελτ.

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου έχει ως εξής:

ΑΓ.   Ν-Ι-Η   ΤΕΡΜΑΤΑ   Β.

  1. ΕΛΛΑΔΑ    4    3-0-1   109-109   6
  2. Κροατία     4    2-1-1   115-109   5
  3. Ολλανδία   4    2-1-1   110-108   5
  4. Βέλγιο       4    0-0-4    99-107   0

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ