Είναι δύσκολο να μπεις στην θέση του Malik Beasley των Minnesota Timberwolves. Δύσκολο γιατί βρέθηκε σε εκείνη την άβολη στιγμή τα ξημερώματα του Σαββάτου ανάμεσα στο καλάθι και τον Ja Morant και έπρεπε να αποφασίσει τι έπρεπε να κάνει. Ο Beasley στήθηκε μπροστά του για να τον εμποδίσει και ο Morant μας χάρισε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα πετώντας στην κυριολεξία από πάνω του. Ισως το καλύτερο κάρφωμα της κανονικής περιόδου, πιθανώς και των play-offs. Στη συνέχεια, αψηφώντας τους νόμους της φυσικής, ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με ένα σπάσιμο της μέσης, άφησε την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι ολοκληρώνοντας μια ανατροπή 11 πόντων και στέλνοντας τους Memphis Grizzlies στα ημιτελικά.

Το θεαματικό παιχνίδι του, είναι αυτό που τον κάνει εξαιρετικά δημοφιλή. Δείγμα άλλωστε των εντυπωσιακών αθλητικών του ικανοτήτων, είχαμε δει και στην κανονική περίοδο απέναντι στους Lakers, με το εντυπωσιακό κόψιμο στον κακόμοιρο Avery Bradley, και τους σχολιαστές του NBA να προσπαθούν να αναλύσουν τον αθλητή που αψηφά την βαρύτητα. Μάλιστα το ESPN είχε καταλήξει σε επιστημονικά συμπεράσματα για τον Ja Morant και την συγκεκριμένη φάση: Την ώρα που η στεφάνη βρίσκεται στα 3 μέτρα από το έδαφος, ο ύψους 1,90 Morant, απογειώθηκε στα 3,5 μέτρα, για να κόψει το σουτ του Avery Bradley. O μέσος όρος των γκαρντ του ΝΒΑ, όσον αφορά το άλμα, είναι στα 91 εκατοστά. Ο Morant ξεπερνάει τα 111. Στα spin moves 360 μοιρών, που έχει ολοκληρώσει, υπολογίζεται πως είχε οπτική επαφή μόλις 0,3 δευτερολέπτων με το καλάθι, πριν αφήσει τη μπάλα. Η ταχύτητα απογείωσης του σε κάρφωμα έχει καταγραφεί στα 32,7 χλμ/ώρα. Η αντίστοιχη ταχύτητα Ολυμπιονικών στο άλμα εις μήκος είναι 33,8. Με βάση τους αριθμούς αυτούς, ο Ja Morant μπορεί -πάντα στη θεωρία- να ολοκληρώσει κάρφωμα πίσω από την γραμμή των βολών, δηλαδή από απόσταση 4,87 μέτρων. Το μέγιστο ύψος που φτάνει το χέρι του στο παραπάνω παράδειγμα, φτάνει τα 3,2 μέτρα. Το μυστικό κατά το ESPN, κρύβεται στην βιολογία του σώματός του και συγκεκριμένα στους μύες των ποδιών του, που του επιτρέπουν να πετάει, αλλά και στο σύστημα κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, που βρίσκονται στους μυϊκούς ιστούς και είναι υπεύθυνα για την κίνηση και την ανίχνευση αυτής.

Το ΝΒΑ άλλωστε αγαπά τους γκαρντ που έχουν εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα, δεν είναι μυστικό ότι το ΝΒΑ είναι ένα πρωτάθλημα με πρωταγωνιστές. Ειδικά στις μέρες μας, με τις ομάδες να αποκτούν εντελώς νέα ρόστερ κάθε σεζόν, πολλοί από τους νεαρούς φίλους του μπάσκετ σήμερα βρίσκονται να υποστηρίζουν έναν παίκτη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και όχι μια ομάδα. Υπάρχουν οι οπαδοί του  LeBron, του Antetokounmpo του Steph, του KD, κ.λπ. – αλλά και νέων προσώπων όπως του Luka Doncic, του Trae Young και ίσως o πιο συναρπαστικός από τους νέους, ο Ja Morant. Μόλις τρία χρόνια στην επαγγελματική του καριέρα, ο Ja Morant έχει ήδη συγκριθεί με παίκτες όπως ο Allen Iverson, ο Dwyane Wade και ο Russell Westbrook. Είναι τόσο συναρπαστικό να βλέπεις αυτόν τον τύπο να παίζει. Ήταν πρώτος στη κανονική περίοδο στους πόντους που πετύχαινε στο ζωγραφιστό, με 14,7 πόντους ανά παιχνίδι. Υπάρχουν μόνο 15 άτομα στην ιστορία του ΝΒΑ που έχουν συγκεντρώσει τόσους πόντους στη ρακέτα κατά μέσο όρο, και όλοι τους ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι από το ύψος 1,90 μ. του Ja Morant.

Έχει τη δική του χαρακτηριστική εμφάνιση και μια τεράστια προσωπικότητα. Θα πετύχει το πιο τρελό σουτ που έχετε δει ποτέ, και μετά θα “γκριπάρει” μακριά με τα Kobe του. Ο Shaquille O’Neil μάλιστα τον έχει ήδη συγκρίνει με τον Kobe Bryant. Μια φιλοφρόνηση από τον Shaq τη στιγμή που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα ΝΒΑ μετά τον Lebron. Είπαμε το NBA λατρεύει τους γκαρντ. Χωρίς να θέλω να υποθέσω ότι αυτό είναι απαραίτητα η καλύτερη μέτρηση της δημοτικότητας ενός αθλητή σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, αλλά ο King James έχει περισσότερους followers στο Instagram (119 εκατομμύρια) από ό,τι ο επίσημος λογαριασμός του ΝΒΑ (66,5 εκατομμύρια). Και όχι μόνο αυτό, έχει περισσότερους από τους επόμενους 10 παίκτες του ΝΒΑ με τους περισσότερους followers μαζί. Έχουμε ξαναδεί αυτού του είδους τη διασημότητα στο μπάσκετ, αλλά σούπερ σταρ γενιάς με τέτοια απήχηση σίγουρα δεν εμφανίζονται κάθε μέρα. Αν σκεφθούμε επίσης ότι το ΝΒΑ κυριαρχείται αυτή τη στιγμή από τον Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic και Joel Embiid, είναι πιθανό ο επίτροπος Adam Silver να θέλει να επενδύσει πάνω στο Ja Morant που φαίνεται να έχει όλο το πακέτο. Διαθέτει ένα εκρηκτικό στυλ παιχνιδιού, ένα μεγάλο χαμόγελο και πολύ ταλέντο… Αυτός είναι ο Magic Johnson, Αυτός είναι ο LeBron James. Αυτός είναι ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant. Θυμηθείτε αυτός θα είναι και ο Ja Morant.