Η Γερμανία και η Σερβία θα αναμετρηθούν στη Μανίλα αύριο στις 15.40, στον τελιικό του Μουντομπάσκετ αφού απέκλεισαν τα λαμπερά ονόματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά στους ημιτελικούς της Παρασκευής.
Οι Αμερικανοί, που έχασαν με 113-111 από τη Γερμανία, έφτασαν στις Φιλιππίνες με μια ομάδα γεμάτη ανερχόμενα ταλέντα στο ΝΒΑ που ήταν μαζί μόνο λίγες εβδομάδες πριν από το τουρνουά. Ο Φραντς Βάγκνερ, ο οποίος σημείωσε 22 πόντους κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι «σίγουρα βοηθάει να παίζουμε μαζί περισσότερες φορές κάθε καλοκαίρι».
«Για μένα, είναι μόλις η δεύτερη φορά, αλλά σχεδόν για όλους τους άλλους, παίζουν με την εθνική ομάδα για πολλά χρόνια», είπε. «Έχουν χρόνια εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο και να παίζουν μαζί, οπότε αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ».
Ο προπονητής των ΗΠΑ, Στιβ Κερ, έχει επανειλημμένα τονίσει τις διαφορές μεταξύ του ΝΒΑ και του διεθνούς μπάσκετ από τότε που έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι διεθνείς αγώνες είναι οκτώ λεπτά μικρότεροι και έχουν διαφορετικούς κανόνες και διαιτητές. Οι Αμερικανοί ήρθαν αντιμέτωποι με εθνικές ομάδες που παίζουν μαζί τακτικά και γνωρίζουν το διεθνές παιχνίδι.
Η εθνική υπερηφάνεια είναι επίσης σημαντική για τις χώρες που βλέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως την κορυφή του αθλήματος.
«Εκπροσωπούμε τις οικογένειές μας, τον λαό μας»  δήλωσε ο Σέρβος Μάρκο Γκούντουριτς μετά την νίκη του Καναδά στον ημιτελικό του.«Βλέπετε το πλήθος που έχουμε εδώ – δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι τώρα στη Σερβία.»
Ο προπονητής της Γερμανίας Γκόρντον Χέρμπερτ είπε ότι ζήτησε από τους παίκτες του να δεσμευτούν στην ομάδα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

«Η δέσμευση είναι ένα πράγμα, αλλά πριν από αυτό είναι η φροντίδα. Έχουμε παίκτες που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, τραβάει ο ένας τον άλλον, παλεύουν ο ένας για τον άλλον. Είναι μια ιδιαίτερη ομάδα με πολλούς ξεχωριστούς παίκτες και ακόμα καλύτερους ανθρώπους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μερικές καλές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με παίκτες όπως ο Άντονι Έντουαρντς, ο Τάιρις Χάλιμπερτον και ο Μίκαλ Μπρίτζες να εντυπωσιάζουν. Αλλά ο Κερ είπε ότι θα ήταν δύσκολο να χτιστεί μια ομάδα με το ίδιο είδος συνέπειας που απολαμβάνουν αντίπαλοι όπως η Γερμανία και η Σερβία.

«Δεν είμαι σίγουρος αν θα ήταν εφικτό αυτό. Αν ζητούσες από τα ίδια 10 παιδιά να παίξουν κάθε καλοκαίρι, νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εξωπραγματικό».

Ο Kerr είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «μοναδικές στο ότι έχουμε μια βαθιά δεξαμενή ταλέντων. Μέρος της συμφωνίας είναι να περάσεις τη σκυτάλη στο επόμενο προπονητικό επιτελείο, στην επόμενη ομάδα παικτών», είπε.

Το διεθνές μπάσκετ έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό τις τελευταίες δεκαετίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν έβδομες στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα το 2019.

Χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Φινλανδία, οι Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν έχουν πλέον παίκτες στο ΝΒΑ, με ρεκόρ 55 από το πρωτάθλημα να παίζουν στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η σημερινή σκηνή απέχει πολύ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, όταν η αμερικανική “Dream Team” των Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ και άλλων, κυριάρχησαν στο υπόλοιπο του διαγωνισμού.

«Το παιχνίδι έχει παγκοσμιοποιηθεί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια και αυτά τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Δεν είναι πια το 1992. Οι παίκτες είναι καλύτεροι σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες είναι καλύτερες και δεν είναι εύκολο να κερδίσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ολυμπιακούς Αγώνες.»

 

Πηγή: France 24