Οι διεμφυλικές γυναίκες δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγωνίζονται σε αγώνες στίβου γυναικών «ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης τους», δήλωσε την Πέμπτη 23 Μαρτίου ο πρόεδρος της World Athletics (πρώην Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού), Sebastian Coe.

Μιλώντας μετά από μια συνεδρίαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, ο Coe είπε: «Το συμβούλιο συμφώνησε να αποκλείσει άντρες ή γυναίκες τρανς αθλητές, που έχουν περάσει την εφηβεία, από τους αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους». Ο Coe είπε ότι η World Athletics είχε διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των εθνικών ομοσπονδιών για το θέμα των τρανς αθλητών.

«Όπου η επιστήμη είναι ανεπαρκής για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της καταστολής της τεστοστερόνης για τρανς αθλητές, το συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να καθοδηγείται από την πρωταρχική μας αρχή, που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας», είπε. «Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι τρανς αθλήτριες δεν πρέπει να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία», είπε. «Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι τρανς γυναίκες δεν διατηρούν πλεονέκτημα έναντι των βιολογικών γυναικών και θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι τυχόν σωματικά πλεονεκτήματα έχουν βελτιωθεί προτού να είναι πρόθυμες να εξετάσουν μια επιλογή για ένταξη στη γυναικεία κατηγορία». Και πρόσθεσε: «Η απόφαση που πήραμε (…) ήταν, πιστεύω, προς το συμφέρον του αθλήματός μας». «Δεν λέμε «όχι» για πάντα», είπε, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής ένα τρανς άτομο για την περαιτέρω παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων.

 

Πηγή: Le Monde