Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022. Η γιορτή του ποδοσφαίρου θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Κατάρ, στον αραβικό κόσμο, ενώ πρόκειται για το πρώτο κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί σε μουσουλμανική χώρα.

Θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Ασία μετά τη διοργάνωση του 2002 στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία. Επιπλέον θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη διοργάνωση το 2026 που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά οι συμμετέχουσες ομάδες θα αυξηθούν στις 48.

Από καλοκαίρι… χειμώνα

Το Κατάρ επιλέχθηκε ως η διοργανώτρια χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στις 2 Δεκεμβρίου 2010, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα το καλοκαίρι, η FIFA αποφάσισε να διεξαχθεί το τουρνουά χειμώνα παρά το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων: την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο.

Ωστόσο, προγραμματίζεται ένα διάλειμμα ενάμιση μήνα για να επιτραπεί η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι ομάδες θα αποδεσμεύσουν τους παίκτες τους μόνο μια εβδομάδα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα πρωταθλήματα θα επαναληφθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, δέκα ημέρες μετά το τουρνουά.

Η έναρξη στο στάδιο Lusail

Η έναρξη της διοργάνωσης θα δοθεί στο στάδιο Lusail τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου για τον πρώτο αγώνα της διοργανώτριας χώρας, το Κατάρ, με αντίπαλο που θα γίνει γνωστός μετά την αυριανή κλήρωση.

Θα ακολουθήσει ένας μήνας αγώνων μέχρι τον τελικό της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου, που θα παιχτεί στο στάδιο Lusail, που βρίσκεται 15 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα.

Οι ημερομηνίες

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό, υπάρχει ένας επιπλέον αγώνας, αυτός της τρίτης και τέταρτης θέσης που παίζουν οι δύο ομάδες που ηττούνται στα ημιτελικά, μια μέρα πριν τον μεγάλο τελικό.

 • Φάση ομίλων: Από 21 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου
 • Φάση «16»: 3 έως 6 Δεκεμβρίου
 • Προημιτελικά: 9 και 10 Δεκεμβρίου
 • Ημιτελικά: 13 και 14 Δεκεμβρίου
 • Αγώνας 3ης θέσης: 17 Δεκεμβρίου
 • Τελικός: 18 Δεκεμβρίου

Τα οκτώ στάδια που επιλέχθηκαν

 1. Ντόχα, Khalifa International Stadium (40.000 θέσεις): το μοναδικό στάδιο της χώρας που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 2. Aλ-Κορ, Al-Bayt Stadium (60.000 θέσεις): αυτό το στάδιο, με ιδιαίτερη πρόσβαση  για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.
 3. Al-Βακράχ, Al-Janoub Stadium (40.000 θέσεις): το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο από τις γάστρες των  ψαρόβαρκων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.
 4. Ντόχα, Education City Stadium (40.000 θέσεις): πολύ εύκολη η πρόσβαση,  που έχει σχήμα διαμαντιού.
 5. Aλ-Ραγιάν, Ahmad Bin Ali (40.000 θέσεις): μια γραμμή μετρό έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη σύνδεση της Ντόχα με αυτό το στάδιο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, όχι μακριά από την έρημο.
 6. Ντόχα, Al-Thumama (40.000 θέσεις): ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το «taqiyah», παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.
 7. Ντόχα, 974 (40.000 θέσεις): αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.
 8. Λουσάιλ, Lusail Iconic Stadium (80.000 θέσεις): βρίσκεται σε μια πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά  και αυτό το στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ