Με το χαρακτηριστικό σύνθημα «3on3 streetball – Τάπα στη Βία και στον Ρατσισμό», πραγματοποιούνται οι αγώνες μπάσκετ «3on3» ανοικτού χώρου, σήμερα Σάββατο 27/5 και αύριο Κυριακή 28/5, στην ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στο πάρκινγκ του Κατράκειου Θεάτρου του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.

Πρόκειται για αγώνες του δημοφιλέστερου ίσως αθλήματος στην Ελλάδα, την καλαθοσφαίριση, και το «3on3» ή «3×3 streetball» όπως λέγεται, που είναι μία παραλλαγή του αθλήματος με περιορισμένες απαιτήσεις σε αριθμό παικτών, υποδομές και εξοπλισμό.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Κ) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς. Οι αγώνες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και έχουν στόχο την προώθηση της ενασχόλησης με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και την προώθηση της αθλητικής ζωής γενικότερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), Κώστας Αλεξανδρίδης εξηγεί: «Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου 13-14 χρόνια από την Θεσσαλονίκη και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Φέτος έχουν ήδη προηγηθεί οι μπασκετικές εκδηλώσεις στον Ασπρόπυργο, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τώρα είμαστε στη Νίκαια, ακολουθεί η Σκιάθος, η Σαλαμίνα, το Αιγάλεω, η Θεσσαλονίκη , το Ρέθυμνο και τα Χανιά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΠΣΑΚ.

«Είναι μια εκδήλωση καθαρά μπασκετική, ψυχαγωγική, η οποία αφορά την προώθηση του αθλήματος και είναι φυσικά δωρεάν για όσους συμμετέχουν. Ο κόσμος χαίρεται πάρα πολύ, ειδικά οι γονείς με τα μικρά που κάθονται ατελείωτες ώρες μαζί τους. Το κάθε διήμερο έχει διαρκή παιχνίδια, είναι δηλαδή ένα πρωτάθλημα, δεν χάνει δηλαδή ένα παιδί και φεύγει», επισημαίνει ο Κώστας Αλεξανδρίδης. Σημειώνει προσθέτει ότι στις εκδηλώσεις πηγαίνουν πολλοί αθλητές και προπονητές, οι οποίοι θα μιλήσουν με τους συμμετέχοντες, γονείς και παιδιά, ενώ θα υπάρχουν και πολλά δώρα.

Για τον κ. Αλεξανδρίδη το μήνυμα «Τάπα στη Βία και στον Ρατσισμό», είναι πολύ σημαντικό , καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι αυτονόητο ότι είμαστε ενάντια σε αυτά». Έχει άλλωστε παρατηρηθεί ότι το «3×3» αποτελεί μία ευχάριστη ενασχόληση της νέας γενιάς για διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και εκγύμναση, ενώ έχει συντελέσει στο να μαζεύονται παρέες φίλων, να εξασκούνται μόνοι τους, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας τα ταλέντα τους με μία μπάλα και ένα καλάθι ως στόχο.

Στο τουρνουά της Νίκαιας οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πάρκινγκ του Κατράκειου Θεάτρου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε ομάδες των τριών ατόμων, με οποιαδήποτε σύνθεση επιθυμούν, πχ οικογένειες, αγόρια-κορίτσια, κοκ, με τους διοργανωτές να διασφαλίζουν ότι θα διαγωνιστούν ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, και την εμπειρία. Οι αγώνες θα κρίνονται σύμφωνα με το ποια ομάδα θα φτάσει πρώτη τους 16 πόντους ή θα έχει το μεγαλύτερο σκορ στο 15λεπτο της ώρας, που διαρκεί ο κάθε αγώνας. Οι νικητές/νικήτριες των αγώνων θα λάβουν δώρα από τους διοργανωτές, καθώς και από αθλητικά σωματεία.

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, σε σχετική δήλωση ανέφερε: «Η κουλτούρα του streetball είναι οικεία για τον Δήμο μας. Συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης, με τις προηγούμενες γενιές να γνωρίζουν το μπάσκετ πρώτα στα ανοιχτά γήπεδα ως διασκέδαση, και μετά στα γυμναστήρια ως επαγγελματίες αθλητές, που οδήγησαν την χώρα μας σε μεγάλες επιτυχίες. Γνωρίζουμε ότι η ανοιχτή γιορτή του Δήμου προβάλλει το άθλημα και ενισχύει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κάθε μικρού αθλητή που θέλει να ασχοληθεί με το αυτό. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους κατοίκους της πόλης μας να παρευρεθούν στη διήμερη γιορτή του μπάσκετ, είτε ως διαγωνιζόμενοι σε αυτήν είτε ως θεατές, για να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τους συμμετέχοντες.»

Στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων «3on3 streetball» θα παρευρίσκονται επαγγελματίες αθλητές της καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στις διήμερες εκδηλώσεις είτε παίζοντας μαζί με τους συμμετέχοντες, είτε παρουσιάζοντας τεχνικές του αθλήματος, είτε μετέχοντας και οι ίδιοι σε διαδραστικά παιχνίδια των διοργανωτών.

Σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης, θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας για τη στήριξη των δομών της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη, ενώ στους χώρους θα υπάρχουν εκπρόσωποι του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η εκδήλωση «3on3 streetball – Τάπα στη Βία και στον Ρατσισμό» αποτελεί μία συνδιοργάνωση του ΠΣΑΚ, ΕΣΑΚΕ, Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., και του Δήμου Νίκαιας -Αγ.Ι.Ρέντη, υπό την αιγίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού, ΕΟΚ, Ζήσε Αθλητικά, Ε.Π.ΑΘΛ.Α, Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, και σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Ε.Κ.Α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ