Αυτή την εβδομάδα, το Κεμπέκ προώθησε την αποδοχή των ψυχεδελικών θεραπειών, όντας το πρώτο κυβερνητικό ιατρικό όργανο στον Καναδά που χρηματοδοτεί δημόσια ιατρική ψυχοθεραπεία με χρήση ψιλοκυβίνης. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην αναγνώριση της ψιλοκυβίνης, της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας στα «μαγικά μανιτάρια», και θέτει το παράδειγμα για άλλες επαρχίες του Καναδά ώστε να αναλάβουν παρόμοια δράση.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη χρήση της υποβοηθούμενης από ψιλοκυβίνη ψυχοθεραπείας ως νόμιμης ιατρικής θεραπείας», έγραψε σε μια δήλωση στις 15 Δεκεμβρίου η TheraPsil, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που υποστηρίζει την πρόοδο των θεραπειών ψιλοκυβίνης. «Όχι μόνο παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ασθενών στο Κεμπέκ, αλλά αποτελεί επίσης παράδειγμα για άλλες επαρχίες».

Κλινική έρευνα και άλλες μελέτες σε ψυχεδελικές ουσίες, όπως η ψιλοκυβίνη, έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές έχουν πιθανά θεραπευτικά οφέλη, ιδιαίτερα για σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, ο εθισμός και το άγχος. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry το 2020 διαπίστωσε ότι η υποβοηθούμενη από ψιλοκυβίνη ψυχοθεραπεία ήταν μια αποτελεσματική και γρήγορης δράσης θεραπεία για μια ομάδα 24 συμμετεχόντων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι η θεραπεία με ψιλοκυβίνη προκάλεσε σημαντικές και διαρκείς μειώσεις στην κατάθλιψη και το άγχος σε ασθενείς με απειλητικό για τη ζωή καρκίνο.

Παρά τη δυνατότητα της ουσίας αυτής να θεραπεύσει σοβαρές ψυχικές παθήσεις, η πρόσβαση στην ψιλοκυβίνη και την υποβοηθούμενη από ψιλοκυβίνη ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικά περιορισμένη στον Καναδά. Ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από καταληκτικές ασθένειες ή βαριάς μορφής κατάθλιψη, περίμεναν πάνω από ένα χρόνο για μια απάντηση από την Health Canada, την εθνική ρυθμιστική αρχή υγείας, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν νόμιμα ψιλοκυβίνη. Και μέχρι σήμερα, ακόμη και όταν οι ασθενείς είχαν νομική εξαίρεση, οι επαγγελματίες υγείας δεν επιτρεπόταν να προχωρήση τη θεραπεία λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος.

Η επαρχία συμφωνεί να καλύψει τους λογαριασμούς για τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη

Αυτή η κατάσταση άλλαξε, ωστόσο, όταν δύο γιατροί, ο Dr. Houman Farzin και ο Dr. Jean-François Stephan, θεράπευσαν έναν ασθενή με ψιλοκυβίνη. Μετά τη θεραπεία, ο Δρ Stephan συγκέντρωσε στοιχεία και υπέβαλε επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν 15 συνάδελφοί του, περιγράφοντας την ιατρική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ψιλοκυβίνης.

Μετά τη θεραπεία, ο Δρ Στέφαν συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία και υπέβαλε μια επιστολή, που συνυπογράφηκε από 15 συναδέλφους, που περιγράφει την ιατρική ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ψιλοκυβίνης. Υποστήριξε ότι και οι δύο γιατροί που συμμετέχουν στη θεραπεία (βάσει του καναδικού νόμου για θεραπείες με ψυχοτρόπες ουσίες) πρέπει να καλύπτονται, σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι κωδικοί δεν θα επιτρέπουν σε δύο γιατρούς να χρεώνουν για τον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα.

«Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικά νέα το ότι οι ασθενείς έχουν καλύψει την πρόσβαση σε μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή και είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την ψυχεδελική ιατρική. Το Κεμπέκ επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με την επιστήμη όσον αφορά την ψυχεδελική ιατρική και να την αναγνωρίσει ως ιατρικά ενδεδειγμένη υπηρεσία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν το καθυστέρησαν άσκοπα», είπε ο Stephan. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις να αναγνωρίζουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για να υποστηρίξουν τις οικονομικές πτυχές της θεραπείας, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών. Χαίρομαι που συνέβη αυτό στο Κεμπέκ και ελπίζω ότι και άλλες επαρχίες θα ακολουθήσουν».

Ο Ρόμπερτ Φόξμαν, ο ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία με ψιλοκυβίνη από τους δύο γιατρούς, επαίνεσε την επαρχιακή κυβερνητική υπηρεσία που ενέκρινε υγειονομική κάλυψη για την ιατρική του περίθαλψη.

«Ελπίζω ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σαν εμένα θα μπορέσουν να υποβληθούν σε αυτήν τη θεραπεία τώρα που καλύπτεται πλήρως στο Κεμπέκ και θα ήθελα να δω άλλες επαρχίες του Καναδά να ακολουθούν το παράδειγμα του Κεμπέκ».