Το NUT καρκίνωμα (NC), είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, εντοπίζεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Ο NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυτό. Επίσης, άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν NC.

Πώς γίνεται η διάγνωση του NC;

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το σημείο όπου αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Ορισμένα γενικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πόνος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Βήχας
  • Δύσπνοια

Απεικόνιση: Αν έχετε συμπτώματα NC, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική, μαγνητική τομογραφία και PET, για να δει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξει επίσης για ενδείξεις ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξει αν ο όγκος είναι NC, ο γιατρός σας θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα. Ένας ειδικός παθολόγος, θα μελετήσει τα κύτταρα από το δείγμα στο μικροσκόπιο για να δει τι είδους όγκος είναι. Για να διαγνώσει τον NC, ο παθολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα για έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται NUT. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διάγνωση του NC.

Πώς αντιμετωπίζεται η NC;

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Η NC είναι τόσο σπάνια που δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπεία γι’ αυτήν. Είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτική στη θεραπεία. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στη θεραπεία του NC για να αποφασίσετε την καλύτερη προσέγγιση για τον όγκο σας.

Οι θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί η NC, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της NC. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του όγκου μετά την αφαίρεσή του.

Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μαζί με τη χειρουργική επέμβαση.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για κάποιον με NC;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η αυτή πρόγνωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Πού βρίσκεται ο όγκος στο σώμα
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος
  • Πόσο από τον όγκο αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Εάν θέλετε πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωσή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Το NCI διαθέτει πηγές που σας βοηθούν να κατανοήσετε την πρόγνωση του καρκίνου.

Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης του NC με βάση το πώς εξελίχθηκε το καρκίνωμα στους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με αυτό. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, τα ποσοστά αυτά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Ο NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό επιβίωσης 2 ετών είναι στο 30%.

Πήγή: Center for Cancer Research/cancer.gov