Οι πορώδεις κόκκοι είναι γεμάτοι με μύες και λιπώδη κύτταρα βοείου κρέατος, που αναπτύσσονται όμως στο εργαστήριο. Το ρύζι επικαλύφθηκε αρχικά με ζελατίνη ψαριού για να βοηθήσει τα κύτταρα του βοείου κρέατος να απορροφηθούν και οι κόκκοι αφέθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri για καλλιέργεια για έως και 11 ημέρες.
Οι ερευνητές λένε ότι το φαγητό μπορεί να χρησιμεύσει ως «ανακούφιση για την πείνα, να αποτελέσει τροφή για στρατιώτες ή ακόμα και το διαστημικό φαγητό» στο μέλλον. Μένει να δούμε αν οι καταναλωτές θα το αποδεχτούν εάν φτάσει στην αγορά.
Το υβριδικό ρύζι είναι προφανώς λίγο πιο σφιχτό και πιο εύθραυστο από το κανονικό ρύζι, αλλά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, αναφέρει το περιοδικό Matter. Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei στη Νότια Κορέα, έχει 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερο λίπος. Και, σε σύγκριση με το κανονικό βοδινό κρέας, έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς η μέθοδος παραγωγής εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής και εκτροφής πολλών ζώων.
Για κάθε 100g (3,5oz) πρωτεΐνης που παράγεται, το υβριδικό ρύζι εκτιμάται ότι απελευθερώνει λιγότερο από 6,27kg (13,8lb) διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος απελευθερώνει οκτώ φορές περισσότερο στα 49,89kg, λένε. Ο ερευνητής Sohyeon Park εξήγησε: «Συνήθως λαμβάνουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε από τα ζώα, αλλά η κτηνοτροφική παραγωγή καταναλώνει πολλούς πόρους και νερό και απελευθερώνει πολλά αέρια θερμοκηπίου. Φανταστείτε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από το ρύζι πρωτεΐνης που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα.
«Το ρύζι έχει ήδη υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αλλά η προσθήκη κυττάρων από το ζωικό κεφάλαιο μπορεί να το ενισχύσει περαιτέρω. Δεν περίμενα ότι τα κύτταρα θα αναπτυχθούν τόσο καλά στο ρύζι. Τώρα βλέπω έναν κόσμο δυνατοτήτων για αυτήν την υβριδική τροφή με βάση τα δημητριακά.”
Ο κόσμος χρειάζεται να πειστεί
Το ρύζι φαίνεται να παρέχει ένα ικρίωμα ή δομή για να αναπτυχθούν τα κύτταρα του κρέατος και επίσης τους δίνει θρεπτικά συστατικά. Η ομάδα δεν είναι η πρώτη που εξερευνά προϊόντα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Από τότε που παρουσιάστηκε το πρώτο μπιφτέκι που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο στο Λονδίνο το 2013, δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στον αγώνα δρόμου για να φέρουν στην αγορά εργαστηριακό κρέας σε προσιτές τιμές.
Η Σιγκαπούρη άρχισε πρόσφατα να πουλά το πρώτο προϊόν καλλιέργειας κοτόπουλου στον κόσμο σε πελάτες. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία υποστήριξε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο προκειμένου να διαφυλαχθούν οι διατροφικές παραδόσεις της χώρας. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα συνθετικό στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο – παράγεται από την ανάπτυξη φυσικών κυττάρων.
Ο καθηγητής Neil Ward, ειδικός στα αγροδιατροφικά και το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι αυτού του είδους η έρευνα υπόσχεται την ανάπτυξη πιο υγιεινών και φιλικών προς το κλίμα δίαιτες στο μέλλον, αλλά ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονταν πειστικά.
«Ενώ τα δεδομένα για το κόστος και τον αντίκτυπο στο κλίμα φαίνονται πολύ θετικά, ένα κρίσιμο τεστ αφορά την όρεξη του κοινού για αυτά τα είδη τροφίμων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Με τα εναλλακτικά κρέατα που βασίζονται στο εργαστήριο γενικά, το μεγαλύτερο δυναμικό είναι πιθανώς η αντικατάσταση των επεξεργασμένων κρέατος και όχι των φρέσκων».
Η Bridget Benelam από το British Nutrition Foundation δήλωσε: «Η ανάπτυξη μιας δίαιτας που υποστηρίζει την υγεία τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια καινοτόμο νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση.»
Αλλά πρόσθεσε: «Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια σχετικά μικρή αύξηση στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του ρυζιού, η οποία δεν είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επομένως, θα χρειαζόταν περαιτέρω εργασία εάν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης στα παραδοσιακά ζωικά προϊόντα ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ