Το να μιλάτε για κάποιον πίσω από την πλάτη του μπορεί να ακούγεται κακόβουλο ή ανέντιμο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Εάν οι πληροφορίες που μοιράζονται βασίζονται στην αλήθεια, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν θετική επίδραση στις σχέσεις μας με τους άλλους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα μαθηματικό μοντέλο του κουτσομπολιού που κέρδισε πρόσφατα το βραβείο “Ig Nobel“, ένα σατιρικό βραβείο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να τους βάλει σε σκέψεις – όπως και το ίδιο το κουτσομπολιό.

Συνήθως το κουτσομπολιό αποδοκιμάζεται, αλλά αυτή η «πονηρή μορφή επικοινωνίας» αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Δεδομένου του πόσο διαδεδομένο είναι το κουτσομπολιό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κατά κάποιο τρόπο χρήσιμο. Στην πραγματικότητα, νέες έρευνες με αρκετά δεδομένα, καταδεικνύουν ορισμένες από τις σημαντικές κοινωνικές λειτουργίες του κουτσομπολιού.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να κρίνετε την αξιοπιστία κάποιου άλλου. Αν κάποιος μοιράζεται ψευδείς πληροφορίες για έναν τρίτο, για προσωπικό του όφελος, ο ακροατής μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα ψέματα και να μην εμπιστευτεί τον ψεύτη.

Φωτ.: Keira Burton / Pexels

Εναλλακτικά, αν κάποιος μοιράζεται αληθινές πληροφορίες για έναν τρίτο, αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων, προωθώντας και διατηρώντας έτσι την ομαδική συνεργασία και την ομαδικότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα απλουστευμένο μαθηματικό μοντέλο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών επιχείρησε να διερευνήσει πότε το κουτσομπολιό είναι πιθανό να είναι ειλικρινές και πότε ανέντιμο, και πώς αυτά τα σενάρια παίζουν τελικά ρόλο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Το μοντέλο καταρτίστηκε κυρίως από τον Paul van Lange από το Vrij Universiteit του Άμστερνταμ, τον Szabolcs Számadó από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών και τον Junhui Wu από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο.

Μαζί, προσομοίωσαν το κουτσομπολιό ως ένα τρίγωνο. Η μία γωνιακή βάση του τριγώνου είναι ο κουτσομπόλης, η άλλη γωνιακή βάση είναι ο παραλήπτης και η κορυφή του τριγώνου είναι το τρίτο πρόσωπο για το οποίο γίνεται κουτσομπολιό ενώ δεν είναι παρόν.

Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να διερευνηθούν τέσσερις διαφορετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τη χρήση τεσσάρων παιχνιδιών που αποτύπωναν τις πιθανές επιπτώσεις του κουτσομπολιού.

Με άλλα λόγια, αν η ανταλλαγή ωφέλησε το άτομο που άκουσε το κουτσομπολιό ή όποιον αφορούσε, ή αν «κόστισε» σε κάποιον από τους δύο ή και στους δύο.

Με τη μοντελοποίηση, οι ερευνητές δοκίμασαν την υπόθεσή τους: ότι οι κουτσομπόληδες θα επέλεγαν να διαδώσουν ειλικρινείς αλήθειες ή ψέματα για να μεγιστοποιήσουν το δικό τους όφελος χωρίς να κοστίσει αυτό στη φήμη τους, ενώ παράλληλα θα ζύγιζαν τι σχέση είχαν με τα άλλα δύο εμπλεκόμενα άτομα.

Σε γενικές γραμμές, οι κουτσομπόληδες αποφάσιζαν να είναι ειλικρινείς όταν είχαν κοινό στόχο με τα άλλα δύο μέρη, καθιστώντας την επιτυχία (ή την αποτυχία) τους αλληλένδετη.

Αλλά όταν οι στόχοι τους δεν ταίριαζαν με τον αποδέκτη και τον στόχο του κουτσομπολιού τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να ξεστομίσουν ψέματα.

«Για παράδειγμα, μπορεί να ανταγωνίζεστε με έναν συνάδελφο για μια πολύτιμη προαγωγή, όπου μόνο ένας από εσάς μπορεί να πάρει τη θέση», εξηγεί ο υποστηρικτής συγγραφέας και μεταεπιστήμονας Leo Tiokhin από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία.

«Σε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι είναι αρνητικά αλληλοεξαρτώμενοι: η αποτυχία ενός ατόμου σημαίνει την επιτυχία των άλλων. Τέτοιες καταστάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ανέντιμο κουτσομπολιό για να βλάψουν τους συναδέλφους ή σε ειλικρινές κουτσομπολιό όταν το περιεχόμενο του κουτσομπολιού είναι ήδη αρνητικό».

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές είναι μόνο θεωρητικά και δεν αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, επειδή βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. Για παράδειγμα, ο αποδέκτης του κουτσομπολιού θεωρείται πάντα ότι πιστεύει αυτό που ακούει.

Επιπλέον, ο κουτσομπόλης γνώριζε πάντα αν οι άλλοι γύρω του ήταν πιθανό να συνεργαστούν ή όχι.

«Αυτές οι υποθέσεις έγιναν για λόγους ευχερούς εφαρμογής και σίγουρα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε μελλοντικές επεκτάσεις της εργασίας μας», λέει ο Tiokhin. Χρησιμοποιώντας τη θεωρία παιγνίων, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι οι κουτσομπόληδες μπορούν να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις σχετικά με το αν θα πουν ψέματα ή όχι, ανάλογα με την κατάσταση και το πώς τους βολεύει.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κουτσομπολιό για τους αντιπάλους είναι πιο πιθανό να είναι ανέντιμο, με αποτέλεσμα ο κουτσομπόλης να τείνει να περιγράφει ψευδώς τις πράξεις ή τις προθέσεις του άλλου ατόμου, όταν αυτές οι προθέσεις είναι στην πραγματικότητα καλές.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κουτσομπολιό για τους αγαπημένους είναι πιο πιθανό να είναι θετικό και μπορεί να κάνει μια διασυνδεδεμένη ομάδα ακόμη πιο δεμένη.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κατανόησης των καταστασιακών υποστρωμάτων των στρατηγικών των ατόμων να μοιράζονται ειλικρινή ή ανέντιμα κουτσομπολιά», παραδέχονται οι συγγραφείς. «Δείχνουμε ότι η ειλικρίνεια καθορίζεται από το οριακό κόστος/όφελος που προκύπτει από το ειλικρινές ή το ανέντιμο κουτσομπολιό».