Η NASA πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση του πυραύλου και διαστημικού της σκάφους νέας γενιάς, σε μια πολυαναμενόμενη σεληνιακή αποστολή, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε live streaming.


Η αποστολή “Artemis I”, της οποία η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί να γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διαστημική εξερεύνηση, καθώς η NASA στοχεύει σε μακρόχρονη παραμονή πληρώματος στη Σελήνη και στο πρώτο ταξίδι αστροναύτη στον Άρη.

Φωτ.: NASA / Unsplash

Η εκτόξευση της Δευτέρας περιλαμβάνει, το ύψους 98 μέτρων Space Launch System (SLS), τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA, και το διαστημόπλοιο Orion – η πιο σύγχρονη κάψουλα πληρωμάτος της Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο πύραυλος SLS θα στείλει το μη επανδρωμένο «όχημα» Orion σε μια δοκιμαστική πτήση 42 ημερών, κατά την οποία θα πραγματοποιήσει ένα πέρασμα απ’ την Σελήνη, φέρνοντας την κάψουλα σε απόσταση 62 μιλίων από τη επιφάνεια της. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στις ακτές της Καλιφόρνια.

Φωτ.: NASA

Αν η αποστολή του “Artemis I” κριθεί επιτυχημένη, θα ανοίξει το δρόμο για το “Artemis II”, το οποίο θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, μόνο που αυτή τη φορά θα επιβιβαστούν αστροναύτες. Στη συνέχεια, το 2025, η “Artemis III” θα προσπαθήσει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό άνθρωπο στη σεληνιακή επιφάνεια, στην πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση αστροναύτη μετά την τελευταία αποστολή “Apollo” το 1972.

Πώς να παρακολουθήσετε

Η εκτόξευση του “Artemis I” από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα είναι επί του παρόντος προγραμματισμένη για τις 8:33 π.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Η κάλυψη της προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας τροφοδοσίας του πυραύλου με καύσιμα, θα ξεκινήσει στις 6:30 π.μ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ζωντανή μετάδοση της εκτόξευσης μέσα απ’ το NASA Live TV στο YouTube.

Εκτός απ’ την θεαματική εκτόξευση του πυραύλου, η ζωντανή μετάδοση θα καλύψει επίσης τον διαχωρισμό της κεντρικής βαθμίδας του πυραύλου, την ανάπτυξη της ηλιακής πτέρυγας του Orion και διάφορους ελιγμούς που θα πραγματοποιηθούν μετά την απογείωση του SLS. Στην συνέχεια, θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο του Orion κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, προς το φεγγάρι και πίσω.

Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, η NASA δεν μπορέσει να εκτοξεύσει τη Δευτέρα, υπάρχουν δύο ακόμη ευκαιρίες εκτόξευσης στις 2 και 5 Σεπτεμβρίου.