Οι ερευνητές ανακάλυψαν ποιες ράτσες σκύλων είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο και τα αποτελέσματα καταρρίπτουν την άποψη ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι μεγάλες -αλλά όχι οι πιο μεγάλες- ράτσες σκύλων έχουν γενικά τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Royal Society Open Science, αναφέρει το ABC News.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς ξεκινάει ο καρκίνος, καθώς και να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς η εμφάνισή του σχετίζεται με τις ράτσες των σκύλων, δήλωσε στο ABC News ο Leonard Nunney, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στους ανθρώπους, το μοτίβο δείχνει ότι καθώς μεγαλώνουμε, αναμένεται να είμαστε πιο επιρρεπείς στον καρκίνο, δήλωσε ο Nunney. Αλλά αυτή η θεωρία δεν αφορά τον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου», όπως δείχνει η έρευνα.

«Έχουμε διάφορες ράτσες που κυμαίνονται σε μέγεθος από ένα τσιουάουα μέχρι ένα μαστίφ ή έναν μεγάλο Δανό», είπε. «Οπότε υπάρχει ένα τεράστιο εύρος μεγέθους».

Φωτ.: Αtanas Τeodosiev / Unsplash

Δεδομένου ότι οι μεγάλοι σκύλοι συνήθως πεθαίνουν σε πολύ νεότερη ηλικία, στην πραγματικότητα έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι, δήλωσε ο Lunney. «Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή πεθαίνουν νωρίτερα», πρόσθεσε.

Ορισμένες από τις ράτσες που είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν από καρκίνο είναι τα ριτρίβερ, τα ορεινά σκυλιά της Βέρνης και τα γουέστι (λευκό τεριέ), δήλωσε ο Lunney. Τα flat-coated ριτρίβερ συνήθως προσβάλλονται από έναν τύπο σαρκώματος, έναν σπάνιο καρκίνο που αναπτύσσεται στα οστά και τους μαλακούς ιστούς, με μεγάλη συχνότητα, πρόσθεσε.

Φωτ.: Εmerson Peters / Unsplash

Τα περισσότερα τεριέ, ιδίως τα σκωτσέζικα τεριέ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένου του μεγέθους τους, δήλωσε ο Lunney. Τα τεριέ έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είπε.

Φωτ.: Giorgio Trovato / Unsplash

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι πολλές ράτσες υπερβολικά επιρρεπείς στον καρκίνο, δήλωσε ο Lunney.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο στους σκύλους και δείχνουν ότι ενώ η ενδογαμία στην καταγωγή μιας φυλής μειώνει τη διάρκεια ζωής της, δεν αυξάνει γενικά τον κίνδυνο καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο μέλλον για να προσδιοριστεί αν οι ράτσες αρχίζουν να εμφανίζουν περισσότερο έναν συγκεκριμένο καρκίνο, δήλωσε ο Lunney.

«Οι σκύλοι είναι ένα εξαιρετικά καλό μοντέλο για την κατανόηση των γενετικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευαισθησία για συγκεκριμένους καρκίνους», δήλωσε.

Πηγή: ABC News