Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, ερευνητές διεξήγαγαν πρόσφατα ένα πείραμα «φωτισμού των νεφών» (Marine cloud brightening/MCB) στο Σαν Φρανσίσκο, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην εξερεύνηση λύσεων μέσω της γεωμηχανικής. Η πρωτοβουλία αυτή, μέρος μιας ευρύτερης σειράς πειραμάτων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με καινοτόμες τεχνικές.

Με επικεφαλής εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος Marine Cloud Brightening Program, το πείραμα επικεντρώθηκε στη φωταγώγηση των νεφών, μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διασπορά λεπτών σωματιδίων, ιδίως θαλάσσιου αλατιού, στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανακλαστικότητας των σύννεφων, γνωστή ως φαινόμενο albedo, εκτρέποντας περισσότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα και ενδεχομένως ρίχνοντας τη θερμοκρασία στον πλανήτη.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο Marine Cloud Brightening (MCB)

Φανταστείτε ένα σχέδιο ψύξης του πλανήτη μας κάνοντας μερικά σύννεφα πιο φωτεινά. Αυτή είναι ουσιαστικά η ιδέα -και κάπως απλουστευμένη- πίσω από το Marine Cloud Brightening (MCB). Οι επιστήμονες μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να ψεκάσουν μικροσκοπικά σωματίδια θαλασσινού αλατιού σε ορισμένα σύννεφα για να τα βοηθήσουν να αντανακλούν περισσότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα.

Σκεφτείτε το και ως εξής: είναι σαν να βάζουμε μια ηλιοπροστασία πάνω από τον πλανήτη μας για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Πλοία πλέουν στον ωκεανό, απελευθερώνοντας μια ομίχλη από σωματίδια αλατιού σε συγκεκριμένους τύπους σύννεφων, και με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες ελπίζουν να κάνουν τα σύννεφα πιο φωτεινά και πιο ανακλαστικά, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει να δροσίσει λίγο τη Γη ενισχύοντας την παγκόσμια προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Όμως ενώ η μέθοδος MCB θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση από την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν είναι μια λύση η οποία μπορεί από μόνη της να καταπολεμήσει το φαινόμενο. Το Marine Cloud Brightening είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που πρέπει να λύσει η ανθρωπότητα, αλλά και ένας τρόπος να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα σύννεφα επηρεάζουν το κλίμα μας και ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως σύμμαχοί μας στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης.

Φωτ.: Daniel Pascoa / Unsplash

Τα πλεονεκτήματα

Τα δυνητικά οφέλη από τη φωταγώγηση των νεφών, και συγκεκριμένα από τη θαλάσσια φωταγώγηση των νεφών, είναι σημαντικά όσον αφορά τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυξάνοντας την ανακλαστικότητα των θαλάσσιων νεφών, η φωταγώγησή τους έχει τη δυνατότητα να αντανακλά ένα μικρό μέρος του εισερχόμενου ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα, μειώνοντας έτσι τις θερμοκρασίες στη Γη. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην ιδέα της χρήσης των νεφών ως καθρεφτών για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό φυσικό John Latham το 1990.

Η μέθοδος Marine Cloud Brightening (MCB) έχει πολλά πιθανά οφέλη, μεταξύ των οποίων:

  • Ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα: Με την αύξηση της ανακλαστικότητας των σύννεφων, ο φωτισμός τους μέσω της θάλασσας έχει τη δυνατότητα να ανακλά ένα μικρό μέρος του εισερχόμενου ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα, μειώνοντας έτσι τις θερμοκρασίες.
  • Μείωση των κλιματικών κινδύνων: Υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι κλιματικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τις αυξημένες εκπομπές CO2, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  • Γρήγορη δράση: Ο θαλάσσιος φωτισμός των νεφών είναι μια μέθοδος παρέμβασης στο κλίμα με ταχεία δράση.
  • Είναι αναστρέψιμη: Η μέθοδος αυτή είναι μια αναστρέψιμη μέθοδος κλιματικής παρέμβασης, με δυνατότητα αντιστροφής, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
  • Τοπικά οφέλη: Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας συγκεκριμένων περιοχών, όπως στο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής.
  • Χρήση φυσικών ουσιών: Όπως οραματίζεται από τους επιστήμονες μέχρι στιγμής, η MCB χρησιμοποιεί μόνο φυσικές ουσίες, όπως το θαλασσινό νερό και τον άνεμο, αντί να εισάγει ανθρωπογενείς βλαβερές ουσίες στο περιβάλλον.
Πηγή: Southern Cross University

Το πείραμα στο Σαν Φρανσίσκο

Το πείραμα, που βρίσκεται στην Alameda της Καλιφόρνια, εκτυλίχθηκε στο κατάστρωμα του Μουσείου Θάλασσας, Αεροπορίας και Διαστήματος USS Hornet. Η επιλογή της Bay Area του Σαν Φρανσίσκο ήταν σκόπιμη, λόγω του ομιχλώδους κλίματος της περιοχής, το οποίο παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για τέτοιου είδους δοκιμές. Ξεκινώντας από το κατάστρωμα πτήσης του Hornet, οι δοκιμές προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο του 2024, προσφέροντας στους ερευνητές άπλετο χρόνο για να συλλέξουν δεδομένα και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των παρεμβάσεών τους.

Ωστόσο, αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα πέρα από ενδιαφέρον έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, και προβληματισμούς. Ενώ οι υποστηρικτές υποστηρίζουν τον πιθανό σημαντικό ρόλο της MCB στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις απρόβλεπτες συνέπειες της χειραγώγησης των φυσικών συστημάτων του πλανήτη μας. Για να μετριαστούν αυτές οι αντιδράσεις, το πείραμα ξεκίνησε υπό μυστικότητα, με τον Λευκό Οίκο να παίρνει αποστάσεις από τη μελέτη, επιβεβαιώνοντας την απουσία κυβερνητικής εμπλοκής στο πείραμα Solar Radiation Modification (SRM).

Φωτ.: Yalonda M. James / The Chronicle

Το “Marine Cloud Brightening Project” έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας αρχικά υποστήριξη από το Fund for Innovative Climate and Energy Research, το οποίο υποστηρίζεται από προσωπικότητες όπως ο Bill Gates. Παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τη χρηματοδότηση, το πρότζεκτ δεν τερματίστηκε, καταλήγοντας τελικά στην πρόσφατη δοκιμή της Alameda.

Αυτό το πρόσφατο πείραμα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ερευνητικό βήμα για τη φωτεινότητα των νεφών, σηματοδοτώντας την πρώτη προσπάθεια στη Βόρεια Αμερική και μόλις τη δεύτερη παγκοσμίως. Οι ερευνητές επεξεργάζονται επιμελώς το μέγεθος και τη συγκέντρωση των σωματιδίων του θαλασσινού αλατιού, προσπαθώντας να βελτιστοποιήσουν τη φόρμουλά τους και να εξακριβώσουν την αποτελεσματικότητά της στη φωτεινότητα των νεφών και την πλανητική ψύξη.

Εταιρείες όπως η SilverLining, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με επικεφαλής την Kelly Wanser, έχουν επίσης συμβάλει στο πρότζεκτ υπογραμμίζοντας τις συνεργατικές προσπάθειες που οδηγούν τις έρευνες για τη διάσωση του πλανήτη μας.

Στην ουσία, το πείραμα φωτισμού των νεφών του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την επιτομή των συνεχιζόμενων προσπαθειών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να συμβάλει τα μέγιστα στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ψεκάζοντας ελπίδα στον ουρανό.

Με πληροφορίες από: New York Times, Scientific American, Wikipedia