Το δείγμα, το οποίο είναι μια κάψουλα με πετρώματα και σκόνη από τον αστεροειδή Bennu, απελευθερώθηκε σε μια πτήση από το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex της NASA, το οποίο απελευθέρωσε το δείγμα περίπου 63.000 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, αναφέρει η NASA στην ανακοίνωσή της. Το δείγμα προσγειώθηκε σχεδόν τέσσερις ώρες αργότερα σε μια στοχευμένη περιοχή του πεδίου δοκιμών και εκπαίδευσης του Υπουργείου Άμυνας της Γιούτα κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Το δείγμα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ένα προσωρινό καθαρό δωμάτιο, όπου συνδέθηκε με συνεχή ροή αζώτου για να κρατήσει μακριά τους ρύπους από τη Γη, αφήνοντας το δείγμα καθαρό για την έρευνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κάψουλα περιέχει τουλάχιστον «μία κούπα “μπάζα”», αλλά δεν θα είναι σίγουροι τι περιλαμβάνει μέχρι το άνοιγμα του δοχείου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο ανέφερε ότι το δείγμα αποτελεί «τη μεγαλύτερη λεία από το διάστημα» πέρα από τα δείγματα της Σελήνης.

Η NASA δήλωσε ότι τα δείγματα από τον Bennu θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό του πλανήτη καθώς και τους δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς.

Φωτ.: Rick Bowmer / POOL / AFP

Το δείγμα θα μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον, όπου οι επιστήμονες θα αποσυναρμολογήσουν το δοχείο, θα κάνουν απογραφή των βράχων και της σκόνης και τελικά θα διανείμουν τα κομμάτια σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα OSIRIS-REx για μια αποστολή με τέλεια εικόνα -την πρώτη αμερικανική επιστροφή δείγματος αστεροειδούς στην ιστορία- η οποία θα εμβαθύνει την κατανόησή μας για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και τον σχηματισμό του», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Για να μην αναφέρουμε ότι ο Bennu είναι ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής και ό,τι μαθαίνουμε από το δείγμα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τύπους των αστεροειδών που θα μπορούσαν να έρθουν στο δρόμο μας».

Φωτ.: Keegan Barber / NASA

Η προσεδάφιση σηματοδοτεί το τέλος ενός επταετούς ταξιδιού από την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Osiris-Rex τον Σεπτέμβριο του 2016. Η NASA δήλωσε ότι το διαστημικό σκάφος έφτασε στον Bennu τον Δεκέμβριο του 2018 και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια αναζητώντας έναν ασφαλή χώρο συλλογής. Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στην πατρίδα του περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2021.

Ο Bennu βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε απόσταση περίπου 50 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, έχει διάμετρο περίπου 1/3  του μιλίου και περίπου το μέγεθος του Empire State Building, ανέφερε το AP. Ο Bennu αναμένεται να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη το 2182, ενδεχομένως αρκετά κοντά ώστε να τη χτυπήσει.

Πηγή: The Hill