Εμείς οι άνθρωποι καταλαμβάνουμε μια ενδιαφέρουσα θέση στον κόσμο. Είμαστε ζώα, με τα ίδια όργανα και τις ίδιες βιολογικές ορμές με τους σκύλους και τους χιμπατζήδες. Αλλά μια νυχτερινή δορυφορική άποψη της Γης δείχνει ότι υπάρχει κάτι λίγο διαφορετικό σε εμάς: λωρίδες φωτός και συγκροτήματα πόλεων λάμπουν στο σκοτάδι, εκπέμποντας ένα σήμα στο υπόλοιπο σύμπαν ότι αυτό το συγκεκριμένο ζώο έχει πέσει πάνω στον πολιτισμό. Είμαστε τελικά τόσο μοναδικοί;

Ο Frans de Waal, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στον κόσμο που ερευνά τους χιμπατζήδες, πιστεύει πως όχι. Η πολυετής παρατήρηση των χιμπατζήδων τον έχει πείσει ότι το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των μεγάλων πιθηκοειδών ξαδέλφων τους είναι λεπτό και διάτρητο και ότι είναι περισσότερο θέμα βαθμού παρά είδους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Nautilus, ο de Waal υποστήριξε ότι οι χιμπατζήδες διαθέτουν πολιτισμό και συναισθήματα όπως η συμπάθεια. Για παράδειγμα, διαφορετικές ομάδες χιμπατζήδων στην άγρια φύση έχουν διαφορετικά έθιμα και πρότυπα χρήσης εργαλείων. Αυτές οι πολιτισμικά ξεχωριστές συμπεριφορές δεν αποτελούν γενετικά προγραμματισμένα ένστικτα. Αντίθετα, οι χιμπατζήδες πρέπει να τις μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, όπως ακριβώς οι άνθρωποι μαθαίνουν τις τεχνικές και τους πολιτισμικούς τους κανόνες. Οι χιμπατζήδες παρηγορούν επίσης τραυματισμένους φίλους και θρηνούν για τους νεκρούς.

Αλλά η βιολογία ορίζεται από μη γραμμικά συστήματα, στα οποία μικρές αλλαγές σε μια διάσταση προκαλούν ριζικά άλματα σε μια άλλη. Προσθέστε έναν κόκκο άμμου κάθε φορά σε έναν σωρό άμμου, και κάποια στιγμή ο σωρός άμμου θα καταρρεύσει ξαφνικά – παρόλο που το μόνο που κάνατε ήταν να προσθέσετε έναν ακόμη ασήμαντο κόκκο. Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των χιμπατζήδων είναι κάτι αντίστοιχο. Οι χιμπατζήδες έχουν νοημοσύνη, κοινωνικότητα, επιδεξιότητα και επικοινωνιακές δεξιότητες. Αλλά κάπου στην πορεία, η σταδιακή αύξηση αυτών των ικανοτήτων πυροδότησε μια συνδυαστική έκρηξη, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο είδος ζώου.

Τρία παραδείγματα απεικονίζουν αυτή τη μη γραμμική μετατόπιση:

Εξαιρετικοί μιμητές

Πρώτον, οι ικανότητές μας στη μιμητική και τη μίμηση είναι σημαντικά πιο πολύπλοκες από εκείνες των πιθηκοειδών ξαδέλφων μας. Βέβαια, οι χιμπατζήδες σε αιχμαλωσία μπορούν να μάθουν να μιμούνται χειρονομίες και άλλες ενέργειες και μαθαίνουν τη χρήση εργαλείων παρακολουθώντας ο ένας τον άλλον. Στην κατηγορία των κοινωνικών ζώων, οι χιμπαντζήδες είναι καλοί, ακόμη και εξαιρετικοί μιμητές.

Αλλά οι άνθρωποι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν μαθαίνουμε μόνο παρακολουθώντας ο ένας τον άλλον, αλλά επιδεικνύουμε ενεργά δεξιότητες ο ένας στον άλλον, επιβραδύνοντας και κάνοντας πράγματα βήμα προς βήμα, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές πώς ακριβώς κωπηλατεί κανείς ένα κανό, πως βάζει μια βελόνα ή αγκιστρώνει ένα ψάρι.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι αντιγράφουμε πιστά ακόμη και ενέργειες που φαίνεται να μην έχουν κανένα νόημα. Τόσο τα παιδιά των χιμπαντζήδων όσο και των ανθρώπων μαθαίνουν γρήγορα πώς να ανοίγουν ένα κουτί για να πάρουν μια λιχουδιά παρατηρώντας έναν πρωτοπόρο που το κάνει πρώτος. Αλλά μόνο τα ανθρώπινα υποκείμενα αντιγράφουν άσκοπες ακολουθίες χειρονομιών πριν ξεκλειδώσουν την κλειδαριά – για παράδειγμα, χτυπώντας το κουτί τρεις φορές και περιμένοντας πέντε δευτερόλεπτα πριν το ανοίξουν. Οι χιμπατζήδες διαισθάνονται γρήγορα ότι αυτές οι περιττές ενέργειες δεν είναι απαραίτητες για να πάρουν τη λιχουδιά, και έτσι τις αγνοούν λογικά.

Γιατί αντιγράφουμε άσκοπες κινήσεις; Όπως επισημαίνει ο ανθρωπολόγος Joseph Henrich, πολλές σύνθετες τεχνολογικές δεξιότητες πρέπει να μαθαίνονται σταδιακά σε μακρές χρονικές περιόδους, απαιτώντας υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάθησης. Μπορεί να μην ξέρετε γιατί πρέπει να κρατάτε τα δάχτυλά σας με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο όταν τραβάτε το τόξο, αλλά ξέρετε ότι οι καλύτεροι κυνηγοί το κάνουν όλοι με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, τους αντιγράφετε χωρίς να γνωρίζετε το γιατί. Έτσι, ενώ οι χιμπαντζήδες μπορεί να φαίνονται σοφοί αποφεύγοντας τις πιο μη πρακτικές ενέργειες, στην πραγματικότητα είναι η ανθρώπινη προθυμία να αντιγράφουμε τα πάντα -ακόμα και τις πιο ανούσιες χειρονομίες– που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε και να μεταδίδουμε τεχνολογίες που αλλάζουν το παιχνίδι.

Η γλώσσα είναι μεγάλη υπόθεση

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η γλώσσα. Ακόμη και ο de Waal παραδέχεται ότι αν υπάρχει ένα μόνο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τους ανθρώπους από τα άλλα ζώα, είναι αυτό. Φυσικά, τα βασικά δομικά στοιχεία για τη γλώσσα είναι ήδη παρόντα στους χιμπατζήδες: εξαιρετικά εύκαμπτα χείλη και μύες του προσώπου, φωνητικός έλεγχος, κοινωνικότητα. Αλλά και πάλι, σταδιακές, φαινομενικά μικρές βελτιώσεις σε καθεμία από αυτές τις δεξιότητες καθιστούν ξαφνικά δυνατό για τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που κανένα άλλο ζώο δεν μπορεί: να λένε ο ένας στον άλλον για το παρελθόν, το μέλλον και φανταστικά πράγματα.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό

Τα άλλα ζώα μπορούν να σχεδιάζουν και να φαντάζονται το μέλλον και να θυμούνται το παρελθόν. Αλλά μόνο οι άνθρωποι μπορούν να κατασκευάσουν προτάσεις που περιγράφουν με ακρίβεια μελλοντικά ή αντιφατικά σενάρια, και έτσι να επικοινωνούν τα όνειρά τους από το ένα μυαλό στο άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σήματα των ζώων -όπως οι γκριμάτσες, οι στάσεις και οι φωνές- είναι προσδεδεμένα στο εδώ και τώρα. Όταν ένας χιμπατζής ουρλιάζει από πόνο, στην πραγματικότητα πονάει. Μπορώ όμως να γράψω μερικές λέξεις και να προκαλέσω στο μυαλό σας την ιδέα του πόνου, χωρίς να χρειαστεί κανείς από τους δύο μας να υποστεί ούτε ένα ίχνος δυσφορίας.

Η γλώσσα, με τη σειρά της, επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί κοινωνικοί θεσμοί και διαχωρίσιμοι ρόλοι, επιτρέποντάς μας να αποδίδουμε συμβολική αξία στα πράγματα. Σε μια ομάδα χιμπατζήδων, το αρσενικό άλφα είναι το άτομο που μπορεί να εκφοβίσει όλα τα άλλα ζώα ώστε να του υποταχθούν. Αλλά σε μια ανθρώπινη φυλή, ο αρχηγός και ο σαμάνος είναι ρόλοι που διακρίνονται από τα άτομα που τυχαίνει να τους καταλαμβάνουν κάθε φορά. Ένα άτομο μπορεί να είναι γιατρός επειδή το αποκαλούμε γιατρό: ένας κανονιστικός κοινωνικός ρόλος, δυνατός μόνο με τη γλώσσα.

Με αυτόν τον τρόπο, η γλώσσα εξοπλίζει τους ανθρώπους ώστε να συμπληρώνουν τον αντικειμενικό κόσμο με ένα κοινωνικά κατασκευασμένο στρώμα κανόνων, ρόλων και καταστάσεων. Ένα άτομο δεν είναι απλώς μέλος μιας ομάδας – είναι μέλος μιας συγκεκριμένης φυλής, με τα δικά της σύμβολα, τελετουργίες και υποχρεώσεις. Και ενώ οι χιμπατζήδες αισθάνονται συμπάθεια και μπορεί να έχουν μια αρχέγονη αίσθηση δικαιοσύνης, δεν έχουν αίσθηση υποχρέωσης.

Όπως επισημαίνει ο εξελικτικός ανθρωπολόγος Michael Tomasello, οι υποχρεώσεις ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες καταστάσεις εντός συμβολικών ομάδων. Είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω ενοίκιο επειδή ζω σε ένα κτίριο που ανήκει στον ιδιοκτήτη μου. Η «ιδιοκτησία», το «ενοίκιο» και η «μίσθωση» είναι όλες αφηρημένες έννοιες, που αναγνωρίζονται από τα μέλη της κοινωνίας μου αλλά όχι από όλους τους άλλους. Επειδή είναι αφηρημένες, είναι αδιανόητες -ή τουλάχιστον μη επικοινωνήσιμες- χωρίς γλώσσα.

Αόρατα όντα

Το τελευταίο παράδειγμα μη γραμμικής μετατόπισης φέρνει κοντά τα δύο πρώτα: η θρησκεία. Ενώ οι χιμπατζήδες συγκεντρώνονται μερικές φορές για «χορό της βροχής» ακολουθώντας κάποια τελετουργικά χαρακτηριστικά, δεν έχουν τελετές αφιερωμένες σε αόρατα όντα. Ούτε έχουν τελετές μύησης, γαμήλιες τελετές, τελετουργικές νηστείες ή ταμπού.

Αντίθετα, οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν παντού τελετουργίες και τελετές που παραπέμπουν σε έννοιες που είτε δεν είναι άμεσα παρούσες είτε δεν είναι αισθητές: θεοί, πνεύματα, πρόγονοι. Και σε αντίθεση με όλα τα άλλα ζώα, τα ανθρώπινα όντα συχνά αρνούνται ορισμένες τροφές ή απέχουν από το φαγητό ή το σεξ όχι επειδή είναι τραυματισμένα, αλλά λόγω θρησκευτικών ή πολιτισμικών υποχρεώσεων.

Η γλώσσα καθιστά δυνατή τη θρησκεία, επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να φαντάζονται και να επικοινωνούν για αφηρημένες ιδέες, όπως ο «θεός-δημιουργός» ή η «τελετουργική καθαρότητα». Ταυτόχρονα, η ικανότητά μας να αντιγράφουμε φαινομενικά άσκοπες συμπεριφορές με μεγάλη πιστότητα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας για την εκμάθηση και τη μετάδοση πολιτισμικών τελετουργιών, οι οποίες άλλωστε είναι πολύπλοκες ακολουθίες ενεργειών χωρίς ωφελιμιστικό στόχο.

Μαζί, η γλώσσα και η αντιγραφή της πίστης συνθέτουν τα απαραίτητα συστατικά για τη θρησκεία. Η θρησκεία, με τη σειρά της, αντιπροσωπεύει την απόλυτη μη γραμμική αλλαγή στην εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας.

Μόνο λίγες σταδιακές αλλαγές σε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά -αυξημένη φωνή, υψηλής ποιότητας κινητική μίμηση- μας χωρίζουν από τους προγόνους μας, τους μεγάλους πιθήκους. Αλλά αυτές οι μικρές αλλαγές σε έναν μόνο τομέα προκάλεσαν ένα κβαντικό άλμα στη νόηση, την κοινωνική οργάνωση και τη φαντασία.

Δείτε επίσης:Βασανιστήρια ζώων κατά παραγγελία με ένα κλικ