Το κόκκινο κρασί αν και έχει κάποια προφανή οφέλη για την υγεία εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού, το οποίο έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 12%-15% σε καθημερινή βάση, βοηθά στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του μέτρου και της υπερβολής. Η υπερβολική κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Από την άλλη πλευρά, πολύ λίγο από αυτό δεν θα σας έδινε τα οφέλη που συνήθως απολαμβάνουν οι μέτριοι καταναλωτές.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Πριν καταναλώσετε κόκκινο κρασί θα πρέπει να γνωρίζετε σχεδόν τα πάντα για ένα κρασί. Ποιες είναι οι αρνητικές και θετικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας επειδή είναι εμπλουτισμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα μαύρα σταφύλια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, η επικατεχίνη, οι κατεχίνες και οι προανθοκυανιδίνες. Από αυτά, η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες είναι κυρίως υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας σας.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη

Τα κόκκινα κρασιά είναι γνωστό ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη, το κόκκινο σταφύλι Tempranillo με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων ποικιλιών κόκκινου κρασιού όπως η Rioja, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Διατηρεί την καρδιά υγιή

Όχι μόνο ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά διατηρεί και την καρδιά υγιή. Οι πολυφαινόλες, ένας συγκεκριμένος τύπος αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα κόκκινα κρασιά, εμποδίζουν την ανεπιθύμητη πήξη διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία εύκαμπτα. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την καρδιά.

Πηγή: Top Albania Radio/Απόδοση: ΕΡΤ, Σταυρούλα Ευάγγελου