Η εξερεύνηση και η γνώση του Διαστήματος έχει οφέλη τόσο για τη γη όσο και για την καθημερινότητα των ανθρώπων, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σουηδός αστροναύτης Μάρκους Γουάντ.

Τον συναντήσαμε στην διαστημική βάση σχεδόν 40 χιλιόμετρα έξω από την Κίρουνα της Σουηδίας. Είναι η μέρα κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον και ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας εγκαινίασαν τo πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων της ηπειρωτικής Ευρώπης, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Μάρκους Γουάντ μίλησε για «πάθος της εξερεύνησης». «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους έκανα αίτηση για να γίνω αστροναύτης. Αλλά το βασικό είναι ότι πάντα με ενέπνεε και με τραβούσε η εξερεύνηση, η καινοτομία» σημειώνει, εξηγώντας ωστόσο ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι ακόμη ένα βήμα πιο πέρα. Υπάρχουν τόσα πολλά που μαθαίνουμε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα».

Όσον αφορά στο τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει αστροναύτης, ο κ. Γουάντ αναφέρει ότι «το πρώτο που θα έλεγα (στα παιδιά) είναι να κυνηγούν το όνειρό τους». «Έστειλα την αίτησή μου, πολύς κόσμος το έκανε και μετά πέρασα κάποια τεστ. Φυσικά είναι καλό να έχει κάποιος ακαδημαϊκό υπόβαθρο, σημαντικό να έχει σχέση με τη φυσική, τα μαθηματικά, την επιστήμη. Αλλά επίσης πρέπει να μπορείς να λειτουργήσεις μέσα σε ομάδα, να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους που είναι γύρω σου» προσθέτει. Επίσης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό το Διάστημα για την ανθρωπότητα και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Χωρίς τις διαστημικές υποδομές που έχουμε στην Ευρώπη δεν θα είχαμε τη γνώση για την κλιματική αλλαγή, δεν θα είχαμε τις δυνατότητες επικοινωνίας που έχουμε, δε θα είχαμε τις δυνατότητες πλοήγησης. Είναι τόσο πολλοί οι τομείς, αυτά είναι απλώς παραδείγματα. Είναι πολύ σημαντικό. Εγκαινιάζοντας αυτή τη διαστημική βάση στην Κίρουνα, διευρύνουμε τη δυνατότητα στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στο Διάστημα» επισημαίνει ο Μάρκους Γουάντ. «Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το Διάστημα για τη γη. Ωφελεί την καθημερινότητα και αυτό είναι καλό να το ξέρουμε» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ