Ένας ρώσος κοσμοναύτης μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο διάστημα.

Σε πέντε αποστολές, ο Oleg Kononenko πέρασε την Κυριακή περισσότερες από 878 ημέρες σε τροχιά, δηλαδή σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Ο 59χρονος Kononenko ξεπέρασε το ρεκόρ από τον συμπατριώτη του Gennady Padalka, ο οποίος αποσύρθηκε το 2017 μετά από πέντε ταξίδια στο διάστημα.

Επί του παρόντος, ο Kononenko, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περίπου 250 μίλια πάνω από τη Γη, η τελευταία αποστολή του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη σε επτά μήνες, με το ρεκόρ του να φτάνει τις 1.110 ημέρες σε τροχιά.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ», δήλωσε ο κοσμοναύτης, ο οποίος πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα το 2008, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Ονειρευόμουν και φιλοδοξούσα να γίνω κοσμοναύτης από τότε που ήμουν παιδί».

Ο Kononenko πρόσθεσε: «Αυτό το ενδιαφέρον -η ευκαιρία να πετάξω στο διάστημα, να ζήσω και να εργαστώ σε τροχιά- με παρακινεί να συνεχίσω να πετάω. Είμαι περήφανος για όλα μου τα επιτεύγματα, αλλά είμαι περισσότερο περήφανος που το ρεκόρ συνολικής διάρκειας παραμονής ανθρώπου στο διάστημα εξακολουθεί να κατέχει ένας ρώσος κοσμοναύτης».

Είπε ότι οι βιντεοκλήσεις και τα μηνύματα του έδωσαν τη δυνατότητα να κρατάει επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του στη γη, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που επιστρέφει στη Γη, του έρχεται πάντα στο μυαλό τι ακριβώς του λείπει περισσότερο.

«Μόνο κατά την επιστροφή στο σπίτι έρχεται η συνειδητοποίηση ότι για εκατοντάδες ημέρες κατά την απουσία μου τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς πατέρα», δήλωσε ο Kononenko. «Κανείς δεν θα μου επιστρέψει αυτόν τον χρόνο».

Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών που έχει συγκεντρώσει αστροναύτης της NASA στο διάστημα είναι σήμερα 678 ημέρες από την συνταξιούχο Αμερικανίδα αστροναύτη Peggy Whitson σε τέσσερις αποστολές.

Εν τω μεταξύ, το ρεκόρ της μεγαλύτερης μεμονωμένης παραμονής κατέχει ο ρώσος κοσμοναύτης Valeri Polyakov, ο οποίος έζησε στον διαστημικό σταθμό Mir για 437 ημέρες και 18 ώρες στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Αμερικανός αστροναύτης Frank Rubio έθεσε πρόσφατα ένα νέο ρεκόρ μονής παραμονής για τους αστροναύτες της NASA, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του τον Σεπτέμβριο μετά από 371 ημέρες σε τροχιά.

Πηγή: Digital Trends