Οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και ιδίως από την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2), είναι απίθανο να αναπτύξουν αντισώματα που θα τους προστατεύουν από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς η ανοσιακή απόκρισή τους φαίνεται εξειδικευμένη κατά της Όμικρον μόνο, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα.

Αντίθετα με τα αντισώματα που γεννιούνται από τα εμβόλια κατά της Covid-19 ή από τις μολύνσεις με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο σώμα του ασθενούς που έχει μολυνθεί από Όμικρον (ΒΑ.1) ή Όμικρον 2, δεν εξουδετερώνουν άλλες παραλλαγές του ιού, βρήκαν οι ερευνητές που ανέλυσαν δείγματα αίματος ανθρώπων με Όμικρον ή Όμικρον 2, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η μελέτη, που προδημοσιεύθηκε στο Research Square, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από Όμικρον, αφότου είχαν κάνει τρεις δόσεις εμβολίων mRNA, τα οποία είχαν σχεδιαστεί όχι κατά της Όμικρον αλλά κατά προηγούμενων παραλλαγών, εμφάνιζαν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον και της Όμικρον 2, αν και με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Όμως μεταξύ όσων ανεμβολίαστων ανθρώπων το ανοσοποιητικό σύστημά τους δεν είχε «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει τον κορονοϊό είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη, τα αντισώματα κατά της Όμικρον και ακόμη περισσότερο κατά της Όμικρον 2 ήταν πολύ εξειδικευμένα έναντι αυτών μόνο των παραλλαγών. Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης δεν ανίχνευσαν σχεδόν καθόλου εξουδετερωτικά αντισώματα στους ανθρώπους αυτούς έναντι άλλων παραλλαγών πέραν της Όμικρον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραγόμενα με φυσικό τρόπο αντισώματα μετά από λοίμωξη με Όμικρον 2 είναι ιδιαίτερα απίθανο να παρέχουν προστασία έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής του κορονοϊού. Γι’ αυτό τόνισαν την ανάγκη ενισχυτικού εμβολιασμού αυτών των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ