Η επιβάρυνση της έκθεσης σε θόρυβο, που προέρχεται από δραστηριότητες επαγγελματικές και αναψυχής, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, δήλωσε στην «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 ο Νίκος Μπάρκας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ακουστικής.

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος -και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία- εξακολουθεί να αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται μακροχρόνια σε επίπεδα θορύβου που είναι επιβλαβή για την υγεία του. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.

Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης, των διαταραχών ύπνου, των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, καθώς και της γνωστικής δυσλειτουργίας των παιδιών. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος συμβάλλει στην εμφάνιση 48.000 νέων περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως καθώς και 12.000 πρόωρων θανάτων.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια σοβαρή διαταραχή ύπνου.

Εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών, υπολογίζεται ότι 12.500 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αναγνωστική ανεπάρκεια στο σχολείο.

Ο κ. Μπάρκας ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι βλαβερές επιπτώσεις του θορύβου στην κατασκευή των κτιρίων με ελάχιστη αύξηση του κόστους κατασκευής.

Πηγή: ΕΡΤ