Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών ιόντων νατρίου οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων μπαταριών ικανών για ταχεία φόρτιση, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητές τους για ευρεία χρήση σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με το Mirage News, οι ερευνητές του KAIST ανέπτυξαν μια υβριδική μπαταρία ιόντων νατρίου υψηλής ενέργειας και ισχύος που μπορεί να φορτιστεί γρήγορα, επιτυγχάνοντας ενεργειακή πυκνότητα 247 Wh/kg και πυκνότητα ισχύος 34,748 W/kg. Η ανακάλυψη αυτή αντιμετωπίζει τους προηγούμενους περιορισμούς των μπαταριών ιόντων νατρίου, όπως η χαμηλότερη ισχύς και οι μεγαλύτεροι χρόνοι φόρτισης.

Η υβριδική μπαταρία που αναπτύχθηκε από το KAIST συνδυάζει υλικά ανόδου (οξείδια άνθρακα και τιτανίου) που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μπαταρίες με καθόδους (οξείδια μετάλλων) κατάλληλες για υπερπυκνωτές, επιτρέποντας στη συσκευή να επιτυγχάνει τόσο υψηλές χωρητικότητες αποθήκευσης όσο και γρήγορους ρυθμούς φόρτισης-εκφόρτισης. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την απόδοση της μπαταρίας, επιτρέποντάς της να φορτίζει γρήγορα, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια αγορά μπαταριών παρέχοντας μια πιο ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική λύση για την αποθήκευση ενέργειας, μειώνοντας δυνητικά το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων σε λίγα δευτερόλεπτα και επιτρέποντας στα κινητά τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές να περνούν πολύ λιγότερο χρόνο συνδεδεμένα με φορτιστές.

Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, όπως αναφέρει το Knowridge, επεκτείνονται και στις αεροδιαστημικές τεχνολογίες, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.