Μία νέα υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της στην Βρετανία, και μάλιστα, αντιπροσωπεύει ήδη το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων που καταγράφονται εσχάτως στη χώρα.

Η νέα παραλλαγή της Covid-19 ονόματι «Όρθρος» γνωστή ως CH.1.1, είναι πιθανό να πάρει σύντομα τη σκυτάλη από την κυρίαρχο BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο και πλέον αντιπροσωπεύουν το 23,1% όλων των λοιμώξεων στη Βρετανία, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της UKHSA που φτάνουν έως την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, η αλληλουχία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100% σε ορισμένες περιοχές.

Τα στοιχεία για εκείνη την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι ο «Όρθρος» αντιπροσώπευε περίπου 8.700 κρούσματα, αν και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι διάφορες εκτιμήσεις είναι αβέβαιες. Ο «Όρθρος», μαζί με την παραλλαγή «Κράκεν», ή XBB.1.5, πιστεύεται ότι σύντομα θα κυριαρχήσουν στη Βρετανία, αν και καμία από τις δυο δεν έχει χαρακτηριστεί -ακόμη τουλάχιστον- ως «ανησυχητική».

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, καταφέρνοντας να κυριαρχήσει πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γονιδιωματική χαρτογράφηση από το Ινστιτούτο Sanger, μια ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση, δείχνει ότι ο «Όρθρος» εξαπλώνεται ραγδαία σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ