Η Blue Origin επανέλαβε με επιτυχία τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις με την αποστολή NS-25, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο μετά από σχεδόν διετή διακοπή προσπαθειών. Η αποστολή NS-25, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2024, αποτελεί την 25η πτήση του προγράμματος New Shepard και την έβδομη επανδρωμένη διαστημική πτήση για την Blue Origin.

Η αποστολή αυτή μετέφερε έξι επιβάτες-αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένου του Ed Dwight, ο οποίος, στα 90 του χρόνια, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα. Η συμμετοχή του Dwight ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν ο πρώτος μαύρος υποψήφιος αστροναύτης που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Κένεντι το 1961, αν και τελικά δεν προκρίθηκε από τη NASA στις επόμενες τάξεις αστροναυτών.


Από το 1966 και έπειτα, ο Ed Dwight δραστηριοποιήθηκε για μια δεκαετία ως επιχειρηματίας, προτού στραφεί στη γλυπτική για να τιμήσει την ιστορία των Μαύρων, αναφέρει η Blue Origin στην ιστοσελίδα της. Ο Dwight έχει δημιουργήσει μνημεία μεγάλης κλίμακας διαφόρων σημαντικών μαύρων προσωπικοτήτων, όπως ο Martin Luther King Jr, ο Frederick Douglass και η Harriet Tubman, ενώ περισσότερα από 130 δημόσια έργα του έχουν εγκατασταθεί σε μουσεία και δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με τον Guardian.

«Δεν είχα καμία πρόθεση να γίνω αστροναύτης. Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα στη λίστα των επιθυμιών μου», δήλωσε ο Dwight σε ντοκιμαντέρ του National Geographic του 2023, με τίτλο “The Space Race”. «Αλλά μόλις μου δίνεται η ευκαιρία, τότε όλα αλλάζουν».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής NS-25, παρουσιάστηκε ένα μικρό πρόβλημα όπου ένα από τα τρία αλεξίπτωτα της κάψουλας πληρώματος δεν άνοιξε πλήρως κατά την κάθοδο. Ωστόσο, η κάψουλα έχει σχεδιαστεί για να προσγειώνεται με ασφάλεια με δύο μόνο αλεξίπτωτα και τα έξι μέλη του πληρώματος αναφέρθηκαν ότι ήταν σε καλή κατάσταση μετά την προσγείωση. Η αποστολή διήρκεσε 9 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, φτάνοντας σε μέγιστο υψόμετρο περίπου 106 χιλιομέτρων.

Η πτήση αυτή σηματοδότησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά την αποστολή NS-22 τον Αύγουστο του 2022, ενώ στο ενδιάμεσο υπήρξε ένα πρόβλημα στον κινητήρα κατά τη διάρκεια της μη επανδρωμένης αποστολής NS-23 τον Σεπτέμβριο του 2022, το οποίο επέβαλε τον επανασχεδιασμό του κινητήρα και του ακροφυσίου του προωθητήρα. Η Blue Origin επανέλαβε τις πτήσεις με την μη επανδρωμένη αποστολή NS-24 τον Δεκέμβριο του 2023, η οποία έθεσε τις βάσεις για την επιτυχημένη αποστολή NS-25.


Το πλήρωμα της NS-25:

⠂Ed Dwight, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πρώτος μαύρος υποψήφιος αστροναύτης.

⠂Mason Angel, ιδρυτής της Industrial Ventures.

⠂Sylvain Chiron, ιδρυτής της Brasserie Mont Blanc.

⠂Ken Hess, μηχανικός λογισμικού και ιδρυτής του Science Buddies.

⠂Carol Schaller, συνταξιούχος λογιστής και φανατικός ταξιδιώτης.

⠂Gopi Thorakura, πιλότος και υπεύθυνος κέντρου ευεξίας.

To πλήρωμα της αποστολής NS-25 της Blue Origin