Ερευνητές από μια τριάδα πανεπιστημίων στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν περίπου ένα χρόνο αναλύοντας τα πετρώματα και το χώμα στον περίφημο σχηματισμό Durupinar στο όρος Αραράτ, το υψηλότερο βουνό της Τουρκίας. Πιστεύουν η περιοχή, που το σχήμα της παραπέμπει σε βάρκα, μπορεί να περιέχει τα ερείπια της θρυλικής Κιβωτού του Νώε.

Η βιβλική διήγηση του Νώε διηγείται ότι ο Θεός του έδωσε εντολή να κατασκευάσει μια γιγαντιαία κιβωτό για να γλιτώσει την οικογένειά του και τα ζευγάρια των ζώων από μια επικείμενη πλημμύρα που είχε σκοπό να καταστρέψει το κακό και την κακία που οργίαζε στη Γη. Λέγεται ότι η Κιβωτός του Νώε ήρθε να “ξεκουραστεί” στα βουνά του Αραράτ μετά από μια πλημμύρα 150 ημερών πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι έχουν βρει στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας κοντά στον σχηματισμό σε σχήμα βάρκας στα βουνά από το 5500 έως το 3000 π.Χ.

Ο Faruk Kaya, αντιπρύτανης καθηγητής του AICU, λέει ότι η ανάλυση πετρωμάτων και χώματος από τη μοναδικά διαμορφωμένη περιοχή στο βουνό δείχνει ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία χρονολογείται στα χρόνια που ακολούθησαν τον κατακλυσμό του μύθου της Κιβωτού του Νώε. «Όσον αφορά τη χρονολόγηση, φαίνεται ότι υπήρχε ζωή και σε αυτή την περιοχή», λέει ο Kaya, σύμφωνα με την Daily Mail. «Αυτό αποκαλύφθηκε από τα εργαστηριακά αποτελέσματα».

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο, δεν αποδεικνύεται από μια βιβλική αναφορά. Ο σχηματισμός Durupinar έχει προταθεί ως πιθανός τόπος ανάπαυσης της Κιβωτού εδώ και πολλά χρόνια και έχει λάβει εκτεταμένη προσοχή από εκείνους που ελπίζουν να βρουν την Κιβωτό του Νώε. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια ότι ο σχηματισμός είναι φυσικός, δεν είναι το αποτέλεσμα ενός απολιθωμένου ναυαγίου, και ότι δεν υπάρχει γεωλογική καταγραφή μιας παγκόσμιας πλημμύρας όπως αυτή που περιγράφεται στα θρησκευτικά κείμενα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν δυνατή μια πιο τοπική πλημμύρα, αλλά και αυτό είναι επίσης υπό συζήτηση.

Ο σχηματισμός Durupinar

Η επιστημονική ομάδα λέει ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η ίδια η Κιβωτός του Νώε βρισκόταν στην τοποθεσία Durupinar.

«Με τη χρονολόγηση, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το πλοίο είναι εδώ», δήλωσε ο Faruk Kaya, ένας από τους ερευνητές του προγράμματος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. «Πρέπει να εργαστούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να το αποκαλύψουμε. Την επόμενη περίοδο, συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε μια κοινή μελέτη υπό την ηγεσία του ITU, του Πανεπιστημίου Andrew και του AICU. Τα τρία πανεπιστήμια θα συνεχίσουν τις εργασίες τους σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον».

Προς το παρόν, οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ενδείξεις στο έδαφος για «αργιλικά υλικά, θαλάσσια υλικά και θαλασσινά», σύμφωνα με τη Hurriyet, εντός του γεωλογικού σχηματισμού ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η ομάδα των ερευνητών, το 2021, ξεκίνησε να εξερευνά διάφορες γεωλογικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού Durupinar, ο οποίος αποτελείται από λιμονίτη που μοιάζει με πλοίο όπως η Κιβωτός του Νώε. Περαιτέρω εξερεύνηση οδήγησε την ομάδα να πάρει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους από τις υψηλότερες κορυφές της χώρας για εργαστηριακή ανάλυση.

Η ιστορία του Θεού, του Νώε, της οικογένειάς του, των ζώων που είχε υπό τη φροντίδα του και της Κιβωτού του Νώε έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις εδώ και αιώνες, και η αναζήτηση αποδείξεων για το γεγονός αυτό θα συνεχιστεί πιθανότατα για αρκετό καιρό.

Θέα του βουνού Αραράτ και της δεξαμενής Azat στην Αρμενία κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος (Φωτ.: Mushegh Hakobyan / Unsplash)

Πηγή: Good Housekeeping