Οι επιστήμονες της NASA που μελετούν τον ήλιο εντόπισαν μια τεράστια ομάδα κηλίδων στο κέντρο του που είναι ορατές από 92 εκατομμύρια μίλια μακριά απ’ τη Γη.

Οι κηλίδες, γνωστές ως «ηλιακές κηλίδες», μπορεί να φαίνονται σαν απλές κηλίδες στην ηλιακή επιφάνεια από εδώ, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν το μέγεθος ολόκληρων πλανητών, με ισχυρά μαγνητικά πεδία – χιλιάδες φορές ισχυρότερα από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι κηλίδες εμφανίζονται σκοτεινές επειδή είναι πολύ πιο ψυχρές από τα γύρω τμήματα του ήλιου.

«Αν έχετε γυαλιά έκλειψης και καλή όραση, ίσως μπορέσετε να τις δείτε χωρίς μεγέθυνση», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στο X. Στη συνέχεια, η NASA υπενθύμισε αμέσως στους ανθρώπους να μην κοιτάζουν ποτέ απευθείας τον ήλιο χωρίς τα κατάλληλα ηλιακά φίλτρα.

Πολλοί ακόλουθοι της NASA σχολίασαν ότι μπόρεσαν να δουν τη νέα ομάδα ηλιακών κηλίδων, η οποία γενικά μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ή εβδομάδες πριν εξαφανιστεί. Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA παρακολουθεί το σύμπλεγμα, με εικόνες του ήλιου σε πραγματικό χρόνο.

Παρόμοια με τις εποχές καταιγίδων στη Γη, ο ήλιος βιώνει ένα καιρικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια. Στην αρχή και στο τέλος του κύκλου, αυτή η δραστηριότητα είναι η πιο ήρεμη. Αλλά η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται, κορυφώνοντας στη μέση του κύκλου, προκαλώντας στον ήλιο αναταραχή με γιγάντιες εκρήξεις.

Αυτή τη στιγμή ο κύκλος αυτός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, κοντά στο μέγιστο σημείο του στα μέσα του 2025. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναφορές των ηλιακών εκλάμψεων και των στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας -πλάσμα που εκτοξεύεται από την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, το λεγόμενο «στέμμα»- είναι πιο συχνές στις ειδήσεις που αφορούν το Σύμπαν αυτή την περίδο. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν αυτή την πιο ζωηρή εκδοχή του στέμματος με γυμνό μάτι για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ολικής έκλειψης ηλίου στις 8 Απριλίου.

Πηγή: Mashable