Ο σκύλος σας είναι μικρόσωμος αρσενικός με μακριά μύτη; Ή ένα μεσαίου μεγέθους θηλυκό με ένα πρόσωπο με μέσες αναλογίες σκύλου; Αν ναι, ο τριχωτός σύντροφός σας είναι πιο πιθανό να είναι στο πλευρό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 584.000 σκυλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το μήκος του ρύγχους, μαζί με το μέγεθος του σώματος και το φύλο, μπορεί να επηρεάσει το πόσο καιρό είναι πιθανό να ζήσει ένας σκύλος.

«Ένα αρσενικό μεσαίου μεγέθους, με επίπεδο πρόσωπο, όπως ένα μπουλντόγκ, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσει μικρότερη διάρκεια ζωής από ένα θηλυκό με μικρό μέγεθος και μακρύ πρόσωπο, όπως ένα μίνι ντακσάντ ή ένα ιταλικό κυνηγόσκυλο», δήλωσε η Kirsten McMillan, επιστήμονας δεδομένων στο Dogs Trust, τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση για τους σκύλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports.

«Αυτά τα σκυλιά δεν τα πάνε καλά»

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν δεδομένα για 155 φυλές συν τα μείγματα. Ενώ ένα τυπικό λαμπραντόρ ριτρίβερ ή border collie είχε μέσο προσδόκιμο ζωής λίγο πάνω από 13 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε όλα τα είδη, τα πλατύσωμα σκυλιά, αλλά και αυτά με τα μικρά κεφάλια τα πήγαιναν χειρότερα με βάση αυτό το μέτρο. Αυτή η ομάδα με τη μικρότερη μύτη περιλάμβανε μεγάλα μαστίφ (9 χρόνια), γεροδεμένα αγγλικά μπουλντόγκ (9,3 χρόνια) και γαλλικά μπουλντόγκ (9,8 χρόνια).

«Αυτή η εργασία δείχνει στους ανθρώπους ότι σε επίπεδο πληθυσμού, αυτά τα σκυλιά δεν τα πάνε καλά», δήλωσε ο McMillan.

Ένας επιζών με χαμογελαστό πρόσωπο ξεχώρισε από τα ευρήματα: Lhasa Apsos είχαν ένα από τα υψηλότερα μέσα προσδόκιμα ζωής, 14 χρόνια. Αυτό είναι μαζί με τα Shiba Inus (14,6 έτη), τα Papillons (14,5 έτη), τα μινιατούρες dachshunds και τα ιταλικά κυνηγόσκυλα (14 έτη).

Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα εμπίπτουν στα αναμενόμενα μοτίβα. Τα θηλυκά έζησαν περισσότερο από τα αρσενικά, τα μικρά σκυλιά περισσότερο από τα μεγάλα. Τα μικρά και μεσαία σκυλιά με έντονο σνομπ έζησαν κατά μέσο όρο πάνω από 12 χρόνια, ενώ τα σκυλιά με επίπεδο πρόσωπο όλων των μεγεθών δεν έφτασαν αυτό το όριο.

Οι ζοφερές προοπτικές μπορεί να σοκάρουν ή να μην σοκάρουν τους ιδιοκτήτες των Frenchies, της πιο δημοφιλούς ράτσας σκύλων της Αμερικής. (Πέρυσι, ξεπέρασε το Λαμπ, το οποίο κατείχε τον τίτλο για τρεις δεκαετίες.) Είναι γνωστό ότι οι αγαπημένοι νυχτεριδοφάγοι έχουν προδιάθεση για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συχνά λόγω του πεπλατυσμένου σχήματος του προσώπου τους – αναπνευστικά προβλήματα, δερματικές μολύνσεις και προβλήματα με τα μάτια, για να αναφέρουμε μερικά. Τα pugs και τα αγγλικά μπουλντόγκ αντιμετωπίζουν επίσης αυτές τις προκλήσεις.

Η ομάδα εργασίας Brachycephalic Working Group, μια κοινοπραξία κτηνιατρικών οργανώσεων, ενώσεων εκτροφής και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κηρύξει “κρίση υγείας και ευημερίας” για τις φυλές με πλατύ πρόσωπο.

«Αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει αυτά τα μείζονα προβλήματα υγείας, αποκαλύπτοντας ότι οι πλατύσωμοι σκύλοι ζουν κατά 1,5 χρόνο μικρότερη ζωή από τους τυπικούς σκύλους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Dan O’Neill, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Λονδίνου και πρόεδρος της ομάδας εργασίας. «Προτρέπουμε όποιον σκέφτεται να αποκτήσει μια ράτσα με πλατύ πρόσωπο να “σταματήσει και να σκεφτεί” και να διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει έναν σκύλο με τις καλύτερες πιθανότητες για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή».

Η Esme Wheeler, ειδικός σε θέματα ευημερίας σκύλων στη Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων, συμφώνησε. «Καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί υπάρχει τόση αγάπη εκεί έξω για αυτές τις φυλές, αλλά η αναπαραγωγή σωματικών χαρακτηριστικών που θέτουν σε κίνδυνο τη βασική υγεία και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων είναι λάθος», δήλωσε η ίδια. «Η υγεία και η ευημερία πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητα, όχι η μόδα ή οι αισθητικές τάσεις».

Αν και περιορίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανώς παρόμοια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως όσον αφορά τις καθαρές φυλές, δεδομένου ότι είναι αρκετά τυποποιημένες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο κτηνίατρος δρ Silvan Urfer, ειδικός στη διάρκεια ζωής των σκύλων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η συζήτηση για τα σκυλιά-σχεδιαστές

Ένα από τα πιο εκπληκτικά συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι τα καθαρόαιμα σκυλιά βρέθηκαν να ζουν περισσότερο από τα μίγματα κατά περίπου οκτώ μήνες. Αυτό το εύρημα δεν ευθυγραμμίζεται με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι μιγάδες είναι γενικά πιο υγιείς και πιο εύρωστοι από τους αντίστοιχους σκύλους των κυνοφιλικών συλλόγων. Αλλά η τρέχουσα μελέτη δεν μπορεί να καταδείξει ολόκληρη την εικόνα, δήλωσε ο McMillan.

Τα δεδομένα – που συλλέχθηκαν από κτηνιάτρους, μητρώα φυλών, οργανώσεις διάσωσης και ασφαλιστικές εταιρείες κατοικίδιων ζώων – χώρισαν τα σκυλιά σε δύο κατηγορίες: καθαρόαιμα και διασταυρωμένα. Εντός της κατηγορίας των διασταυρωμένων, τα δεδομένα δεν έκαναν διάκριση μεταξύ γενετικά διαφορετικών μεταλλαγμένων και σκόπιμων διασταυρώσεων ή “φυλών σχεδιαστών”.

Δεν πρόκειται για τυχαίες αναμείξεις ούτε για προϊόντα φυσικής επιλογής. «Μιλάμε για στρατηγικά εκτρεφόμενα σκυλιά και αυτό έχει αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο McMillan. Η Dogs Trust εργάζεται ήδη σε μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει αν αυτές οι δημοφιλείς διασταυρώσεις έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις φυλές από τις οποίες προέρχονται.

«Τα σκυλιά σχεδιαστών είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, οπότε έχετε έναν πληθυσμό που κλίνει προς τους νέους», δήλωσε ο Urfer. Η μελέτη του πληθυσμού καθώς μεγαλώνει και γερνάει θα πρέπει να δώσει καλύτερη εικόνα για την υγεία και τη μακροζωία αυτών των ανερχόμενων φυλών.

Η μελέτη περιλαμβάνει εκατομμύρια δεδομένα, αλλά δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα όλο το φάσμα της ζωής των σκύλων συντροφιάς, δήλωσε ο McMillan. Για παράδειγμα, δεν έχουν όλοι ασφάλιση κατοικίδιων ζώων ή δεν κάνουν τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Η έρευνα δεν έλαβε επίσης υπόψη την αιτία θανάτου, η οποία συχνά είναι η ευθανασία.

«Οι ηθικές ανησυχίες και οι ανησυχίες για την ευημερία γύρω από την εκτροφή σκύλων έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα – αν όχι το πιο σημαντικό ζήτημα – στο πλαίσιο της ευημερίας των σκύλων», δήλωσε ο McMillan.

«Ελπίζω αυτή η εργασία να αποτελέσει καταλύτη για να αρχίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η κυβέρνηση, οι κτηνίατροι, οι ιδιοκτήτες, όλοι να αναρωτιούνται: “Γιατί πεθαίνουν αυτά τα σκυλιά;”».

«Θα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αλλά κάθε φορά που απαντάμε έστω και σε ένα μικρό μέρος του, προχωράμε προς την κατεύθυνση ενός πολύ πιο υγιούς πληθυσμού σκύλων».

Πηγή: CNN