Νέοι γονείς, ηρεμήστε. Ψυχραιμία. Γιατί, ακόμη και αν το μωρό σας δεν κοιμάται ή είναι ανήσυχο τα βράδια, η επιστήμη είναι εδώ για να (σας) προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη υπάρχουν πολλά βιβλία αυτοβοήθειας που απευθύνονται σε νέους γονείς και που περιλαμβάνουν πολλές συμβουλές για το πώς να ηρεμήσουν ένα βρέφος που κλαίει. Ωστόσο, η δρας. Κούμι Κουρόντα, από το κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου Riken, που βρίσκεται στο Τόκιο, υποστηρίζει ότι ελάχιστη επιστημονική έρευνα έχει γίνει παγκοσμίως για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο βρεφικός ύπνος, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του CNN.

Υπάρχει όμως μια ιδανική «συνταγή» για να σταματήσει να κλαίει το μωρό τα βράδια; Μια λύση που θα βοηθήσει τα νέα και, συνήθως, άυπνα ζευγάρια;

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη αυτή ιαπωνική έρευνα, ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει επίμονα και δεν σταμάταει με κανέναν τρόπο, είναι μια διαδικασία που συνολικά κρατά 13 λεπτά: να το πάρει κανείς αγκαλιά και να το πάει στην αρχή μια μικρή βόλτα για πέντε λεπτά και μετά να καθίσει και να συνεχίσει να το κρατάει για άλλα οκτώ λεπτά προτού το βάλουν για ύπνο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, διεξήχθη ως εξής: Οι ερευνητές συνέκριναν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και βιντεοσκόπησης με κάμερες, τις αντιδράσεις 21 μωρών σε διαφορετικές συνθήκες, όπως να τα κρατάνε οι μητέρες τους περπατώντας, να τα κρατάνε καθισμένες, να τα έχουν αφήσει σε ακίνητη κούνια ή σε μια κούνια που κουνιέται ελαφρά.

Αυτό που κατάλαβαν οι ερευνητές είναι ότι είναι σημαντικό το μωρό να αισθάνεται ότι η μητέρα του (ή ο πατέρας του) το μεταφέρει – ο πατέρας μπαίνει στην «εξίσωση» παρόλο που στη μελέτη συμμετείχαν μόνο μητέρες.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, οι παλμοί της καρδιάς του μωρού πέφτουν, αν το κρατάει αγκαλιά η μητέρα του και το πηγαίνει βόλτα, και σε πέντε λεπτά όλα τα μωρά έχουν χαλαρώσει και έχουν πάψει να κλαίνε, ενώ περίπου τα μισά έχουν επίσης αποκοιμηθεί.

Ωστόσο, πρέπει το περπάτημα να είναι χαλαρό και ελαφρύ, καθώς τα μωρά είναι άκρως ευαίσθητα στην παραμικρή κίνηση της μητέρας τους, οπότε αν π.χ. η μητέρα κάνει μια απότομη στροφή καθώς περπατάει, αμέσως η καρδιά του μωρού ανεβάζει παλμούς ξανά. Ακόμη και όταν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της και η μητέρα το αποσπά από πάνω της για να το βάλει στο κρεβάτι ή στην κούνια του, αυτό εμφανίζει ενδείξεις στρες στους χτύπους της καρδιάς του που επιταχύνονται.

«Πολλοί γονείς υποφέρουν από το νυχτερινό κλάμα του μωρού τους. Το ζήτημα είναι σοβαρό, ιδίως για τους άπειρους γονείς, σε βαθμό που μπορεί να τους προκαλέσει στρες και να τους οδηγήσει ακόμη και σε κακομεταχείριση του μωρού τους σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε η δρ. Κουρόντα, προσθέτοντας μεμφατικά ότι «όταν έχουμε το μωρό αγκαλιά και περπατάμε, είναι πολύ σημαντικό να το κρατάμε σφιχτά στην αγκαλιά μας και να προσέχουμε να μην κουνιέται το κεφάλι του με την κίνηση, δηλαδή να παραμένει σε σταθερό σημείο κοντά στον ώμο του γονιού».

Η μελέτη βασικά επεξηγεί για ποιο λόγο το μωρό ξυπνάει πάλι όταν φεύγει από τα χέρια της και μένει μόνο του. Γι’ αυτό, κατά την δρα. Κουρόντα, είναι σημαντικό μετά την πεντάλεπτη βόλτα να ακολουθεί μια στατική περίοδος αγκαλιάς διάρκειας έως οκτώ λεπτών.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν μελετήσει τι συμβαίνει στο ζωικό βασίλειο και πρόσεξαν ότι όταν διάφορα ζώα (ποντίκια, σκυλιά, μαϊμούδες κ.α.) πιάνουν τα μωρά τους κρατώντας τα από το στόμα ή από τα χέρια και αρχίζουν να περπατάνε, τα μικρά τους γίνονται πιο ήρεμα και οι χτύποι της καρδιάς τους επιβραδύνονται και αυτά σταδιακά ηρεμούν και κοιμούνται. 

Πάντως, οι επιστήμονες είναι σχεδον πεπεισμένοι ότι αυτά τα 13 λεπτά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τόσο τις συνήθειες ύπνου των βρεφών, όσο και την ποιότητα ζωής των νέων γονιών.