Η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στο φεγγάρι, αφού επιβεβαίωσε ότι το σκάφος προσεδάφισης SLIM επέζησε της καθόδου του στην επιφάνεια, αλλά η αποστολή του είναι πιθανό να είναι βραχύβια. Η JAXA, η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, αναφέρει ότι το διαστημόπλοιο αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηλιακή του κυψέλη και δεν είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στην τρέχουσα κατάστασή του, η μπαταρία μπορεί να έχει αρκετό υγρό μόνο για να το κρατήσει σε λειτουργία για λίγες ακόμη ώρες.

Με βάση το πώς λειτουργούν τα άλλα όργανα, η JAXA δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι προφανές ότι το SLIM έκανε όντως μια «μαλακή προσγείωση». Το διαστημόπλοιο έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τη Γη και να λάβει εντολές, αλλά λειτουργεί με λίγη μπαταρία. Δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την ηλιακή κυψέλη πέρα από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί.

Υπάρχει πιθανότητα τα πάνελ να μην είναι στραμμένα προς τη σωστή κατεύθυνση για να δέχονται το φως του ήλιου αυτή τη στιγμή, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η φόρτιση όταν ο ήλιος αλλάξει θέση. Αλλά, η JAXA λέει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τι έχει συμβεί. Τα LEV-1 και LEV-2, δύο μικρά ρόβερ που συνόδευσαν το SLIM στο φεγγάρι, μπόρεσαν να διαχωριστούν επιτυχώς από την προσεδάφιση, όπως είχε προγραμματιστεί, πριν αυτή προσγειωθεί, και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι σε λειτουργική κατάσταση.

Το SLIM της Ιαπωνίας

Η JAXA λέει ότι εστιάζει τώρα στη μεγιστοποίηση του επιχειρησιακού χρόνου που της έχει απομείνει με το SLIM για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα από την προσεδάφιση. Το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) έχει επίσης ονομαστεί Moon Sniper λόγω της τεχνολογίας προσγείωσης ακριβείας του, η οποία υποτίθεται ότι το φέρνει σε απόσταση 100 μέτρων από τον στόχο του, τον κρατήρα Shioli. Η ιαπωνική υπηρεσία σχεδιάζει να δώσει άλλη μια συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα για να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες.

Παρ’ όλο που ο χρόνος του μπορεί να τελειώνει, η προσγείωση του SLIM ήταν ένα σημαντικό κατόρθωμα. Μόνο τέσσερις άλλες χώρες έχουν προσεδαφιστεί με επιτυχία στο φεγγάρι: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Η τελευταία αμερικανική απόπειρα, η ιδιωτική Peregrine Mission One, κατέληξε σε αποτυχία, αφού το διαστημόπλοιο άρχισε να διαρρέει καύσιμο λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 8 Ιανουαρίου. Κατάφερε να αντέξει για αρκετές ακόμη ημέρες και έφτασε ακόμη και σε σεληνιακή απόσταση, αλλά δεν είχε καμία πιθανότητα για μια ομαλή προσγείωση. Η Astrobotic, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την προσεδάφιση, επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ότι το Peregrine πραγματοποίησε ελεγχόμενη επανείσοδο, μπαίνοντας στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό.

Πηγή: Engadget