Η φιλόδοξη αποστολή της NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να πραγματοποιηθεί.

H NASA έκανε γνωστό ότι αναβάλλονται οι επόμενες εκτοξεύσεις για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο αποτελεί τη βάση των σχεδίων της για την επιστροφή στο Φεγγάρι. Ανακοινώνοντας την καθυστέρηση, ο διαχειριστής του πρακτορείου Bill Nelson είπε ότι θέματα ασφαλείας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. «Δεν θα πετάξουμε μέχρι να είμαστε έτοιμοι», είπε στους δημοσιογράφους.

Η αποστολή Artemis II που θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Σελήνη, αναμένεται πλέον να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ η αποστολή Artemis III θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο του 2026, σημειώνοντας έτσι καθυστέρηση ενός χρόνου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η αποστολή Artemis III απότελει μάλιστα την πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας να φτάσει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης,όχι όμως και να προσεδαφιστεί.

«Επιστρέφουμε στη Σελήνη με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ και η ασφάλεια των αστροναυτών μας είναι η πρώτη προτεραιότητα της NASA καθώς προετοιμάζουμε τις μελλοντικές αποστολές Artemis», δήλωσε ο Bill Nelson.

Σε αυτή την πρώτη αποστολή προσεδάφισης αστροναυτών της στη Σελήνη συμπεριλαμβάνεται η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μαύρος που θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι. Και οι τρεις έχουν περάσει χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Επίσης, ο Jeremy Hansen της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα είναι ο πρώτος Καναδός που θα πετάξει στο φεγγάρι. Το ταξίδι θα είναι η πρώτη του πτήση στο διάστημα.

Ο στόχος του προγράμματος είναι το πλήρωμα να φτάσει στη Σελήνη το 2025. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια διαρκής ανθρώπινη παρουσία στη σεληνιακή επιφάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ενδεχόμενο ταξίδι στον Άρη έως το 2040.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανέφερε ότι η αποστολή «Artemis» θα είναι έμπνευση για την «επόμενη γενιά εξερευνητών».

Πηγή: The New York Times, BBC