Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε «πολύ έξυπνοι» για να υποκύψουμε στην παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, η έρευνα έχει δείξει ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι συχνά πέφτουν πιο εύκολα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι εναλλακτικές εξηγήσεις ή ιστορίες που αμφισβητούν γεγονότα, υποδηλώνοντας συχνά κρυφές και ύπουλες δραστηριότητες. Από την προσγείωση στο φεγγάρι ότι αποτελεί ένα ψέμμα μέχρι τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη του Bigfoot, οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα αιχμαλώτιζαν τη φαντασία.

Τώρα, σκεφτείτε τους ναρκισσιστές – άτομα που συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους ή ίσως και αλάνθαστους. Παρά τη φαινομενική αυτοπεποίθησή τους, οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να παγιδευτούν από θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση, σύμφωνα με έρευνα. Είναι ενδιαφέρον, ενώ η προηγούμενη εργασία έχει δείξει επίσης ότι η εκπαίδευση, γενικά, είναι μια προστατευτική ασπίδα έναντι των θεωριών συνωμοσίας, το αντίθετο μπορεί να ισχύει για τους ναρκισσιστές.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology από τους Tylor Cosgrove και Chris Murphy έδειξε ότι οι μορφωμένοι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. 

Γιατί οι μορφωμένοι ναρκισσιστές είναι επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας;

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα με 323 συμμετέχοντες από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέτρησαν διάφορες πτυχές του ναρκισσισμού, όπως:

  • Η μεγαλοπρέπεια, η οποία αντανακλά μια υψηλή αίσθηση αυτογνωσίας και μια υπερβολική αίσθηση επιτευγμάτων
  • Ανάγκη για μοναδικότητα, που υποδηλώνει την επιθυμία να θεωρηθείς ξεχωριστός από τους άλλους και λαχταρώντας τον θαυμασμό
  • Ανάγκη για υπεροχή, που υποδηλώνει την επιθυμία να κυριαρχείς και να νιώθεις ανώτερος από τους συνομηλίκους
  • Ο ευάλωτος ναρκισσισμός, ο οποίος καταγράφει βαθιά συναισθήματα ανασφάλειας, συχνά υπερασπίζεται από παθητικές-επιθετικές συμπεριφορές και την ανάγκη για επικύρωση
  • Ο συλλογικός ναρκισσισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια διογκωμένη άποψη για την ομάδα κάποιου, οδηγεί σε ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε αντιληπτή παρατήρηση

Παράλληλα, μέτρησαν το επίπεδο και το πεδίο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων και την υποστήριξή τους στις γενικές θεωρίες συνωμοσίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες πτυχές του ναρκισσισμού συσχετίστηκαν θετικά με τις πεποιθήσεις συνωμοσίας, εκτός από την ανάγκη για υπεροχή.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του ναρκισσισμού μετριάστηκαν διαφορετικά από την εκπαίδευση: η τριτοβάθμια εκπαίδευση αύξησε τις επιπτώσεις της μεγαλοπρέπειας και της ανάγκης για μοναδικότητα στις πεποιθήσεις συνωμοσίας, αλλά δεν επηρέασε την επίδραση του ευάλωτου ναρκισσισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι μορφωμένοι ναρκισσιστές που είχαν υψηλά επίπεδα μεγαλοπρέπειας ή ανάγκης για μοναδικότητα ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν τις θεωρίες συνωμοσίας από τους λιγότερο μορφωμένους ή εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των χαρακτηριστικών.

Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και η μαθηματική εκπαίδευση μετριάζουν τις επιπτώσεις του ναρκισσισμού στις πεποιθήσεις συνωμοσίας και δεν βρήκε σημαντικές επιδράσεις μετριοπάθειας για οποιαδήποτε πτυχή του ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή εκπαίδευσης για τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) δεν άλλαξε τη σχέση μεταξύ οποιασδήποτε πτυχής του ναρκισσισμού και των πεποιθήσεων συνωμοσίας.

Η μελέτη προτείνει μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πρώτον, οι μορφωμένοι ναρκισσιστές τείνουν να υπερεκτιμούν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους και να αντιστέκονται στην αλλαγή των πεποιθήσεών τους μπροστά σε αντιφατικά στοιχεία. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι οι μορφωμένοι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν θεωρίες συνωμοσίας για να ενισχύσουν την αίσθηση της μοναδικότητας και της ανωτερότητάς τους έναντι των άλλων.

Πώς μπορούν να προστατευτούν;

Η καλύτερή τους άμυνα σύμφωνα με τις έρευνες φαίνεται να είναι ο γνωστικός προβληματισμός.

Ας δούμε ένα παράδειγμα γιατί ο γνωστικός προβληματισμός, ο οποίος είναι ένα μέτρο των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, είναι σημαντικός:

Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10 $ συνολικά. Το ρόπαλο κοστίζει 1 $ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Η διαισθητική απάντηση στην οποία πηδούν πολλοί άνθρωποι είναι 10 σεντς, αλλά μετά από βαθύτερη σκέψη, είναι σαφές ότι η σωστή απάντηση είναι 5 σεντ (με το ρόπαλο να κοστίζει 1,05 $).

Στην έρευνα, ο γνωστικός προβληματισμός έχει συσχετιστεί με διάφορες γνωστικές ικανότητες και συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας σε προκαταλήψεις, της λήψης αποφάσεων υπό αβεβαιότητα, ακόμη και της πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημοσίως διαθέσιμο σύνολο δεδομένων που συλλέχτηκε από περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες σε σχεδόν 70 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Μέτρησαν τον ατομικό και συλλογικό ναρκισσισμό, τον γνωστικό προβληματισμό και την έγκριση των θεωριών συνωμοσίας που σχετίζονται με τον Covid-19.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο ο ατομικός όσο και ο συλλογικός ναρκισσισμός συσχετίστηκαν θετικά με τις πεποιθήσεις συνωμοσίας του COVID-19. Ωστόσο, η επίδραση του ναρκισσισμού μετριάστηκε από τον γνωστικό προβληματισμό:

Οι υψηλότερες γνωστικές δεξιότητες αναστοχασμού μείωσαν τον αντίκτυπο του ναρκισσισμού στις πεποιθήσεις συνωμοσίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές που ήταν πιο ικανοί να σκέφτονται κριτικά και αναλυτικά ήταν λιγότερο πιθανό να πιστέψουν τις θεωρίες συνωμοσίας του COVID-19 από εκείνους που βασίζονταν στη διαίσθηση και στην παρόρμηση.

Η μελέτη προτείνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο γνωστικός προβληματισμός βοηθά τα άτομα να αξιολογούν τις πληροφορίες πιο αντικειμενικά και ορθολογικά και να ενημερώνουν τις πεποιθήσεις τους με βάση νέα στοιχεία. Πρότειναν επίσης ότι ο γνωστικός προβληματισμός μπορεί να μειώσει την ανάγκη για απλότητα και βεβαιότητα που ωθεί τους ναρκισσιστές να υιοθετήσουν θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση από μόνη της μπορεί να είναι η ασπίδα μας ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη φέρνει στο φως μια κρίσιμη προειδοποίηση: η εκπαίδευση δεν είναι πανάκεια.

Ακόμη και οι καλά μορφωμένοι μπορούν να επηρεαστούν από θεωρίες συνωμοσίας εάν διαθέτουν ορισμένα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο γνωστικός προβληματισμός και γενικά η κριτική σκέψη. Αυτές οι δεξιότητες, πέρα από πτυχία και επαίνους, μπορούν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια μέσα από το ναρκοπέδιο της παραπληροφόρησης, διασφαλίζοντας ότι προσεγγίζουμε τις αφηγήσεις με διάκριση και σκεπτικισμό. Στην ουσία, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι γνωρίζουμε, αλλά το πώς σκεφτόμαστε.

 

Πηγή: Psychology Today