Ένας 55χρονος άνδρας στην Ιταλία ανέκτησε μέσω ειδικής πρωτοποριακής χειρουργικής επέμβασης την κινητικότητα του χεριού του χάρη στη μεταφορά δίκτυου νεύρων από το πόδι του.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο νοσοκομείο CTO του Τορίνο «για πρώτη φορά στον κόσμο», σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού οργανισμού υγείας City of Health και ο 55χρονος ανέκτησε τη χρήση του χεριού του χάρη στα νεύρα του ποδιού του. Ο ασθενής ήταν ένας 55χρονος κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος, έπειτα από τροχαίο ατύχημα, είχε υποστεί ακρωτηριασμό του μισού αριστερού του ποδιού και πλήρη παράλυση του βραχιόνιου πλέγματος του αριστερού του χεριού. Το βραχιόνιο πλέγμα είναι ένα δίκτυο νεύρων, τα οποία ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση σε όλο το χέρι.

Η επέμβαση που πραγματοποίησαν οι γιατροί, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή, περιελάμβανε τη μεταφορά τμήματος του ισχιακού νεύρου στο άνω μέρος του σώματος.

«Η διαδικασία έχει ρίζες σε τέσσερα χρόνια εντατικής έρευνας, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Injury και την έγκριση από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Città della Salute για κλινική εφαρμογή. Επίκεντρο της επέμβασης είναι η μετάθεση ενός συστατικού του ισχιακού νεύρου, του περονιαίου τμήματος, το οποίο ελέγχει φυσιολογικά τη ραχιαία κάμψη του ποδιού, αλλά που δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ακρωτηριασμού του ποδιού του ασθενούς. Αυτή η στοχευμένη μεταφορά νεύρου από το ακρωτηριασμένο πόδι στο παράλυτο χέρι είχε στόχο την εκ νέου νεύρωση του κατεστραμμένου βραχιόνιου πλέγματος, ανοίγοντας το δρόμο για λειτουργική επανενεργοποίηση», αναφέρθηκε από το Città della Salute.

Το χειρουργείο κράτησε δώδεκα ώρες. Στην επέμβαση συμμετείχαν οι μικροχειρουργοί Μπρούνο Μπατιστόν και Πάολο Τίτλε και οι νευροχειρουργοί Φραντσέσκα Βινσιτόρο και Ντιέγκο Καρμπόσα. Στη συνέχεια, ο ασθενής εισήχθη στο νευροχειρουργικό τμήμα αφού τον φρόντισαν οι αναισθησιολόγοι της μονάδας εντατικής θεραπείας.