Ποιος συμπαθεί το small talk; Οχι πάντως οι περισσότεροι, που το θεωρούν ως την πλέον επιφανειακή και ανούσια μορφή επικοινωνίας, η οποία ενδεχομένως να μην σε «συνδέσει» ποτέ με τον άλλον απέναντί σου.

Και όμως, αυτή ακριβώς η «ψιλοκουβεντούλα» με κάποιον μπορεί να σας αποκαλύψει, μέσα σε τέσερα μόλις λεπτά, τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. 

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, αυτό το ολιγόλεπτο small talk μπορεί να αποκαλύψει, αν γίνει σωστά, πτυχές του άλλου, αλλά και χαρακτηριστικά του, όπως το αν είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής.

«Μπορεί αρχικά να μοιάζει με χάσιμο χρόνου, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή ακριβώς η “ψιλοκουβεντούλα” είναι ένας σημαντικός τρόπος να μάθουμε αρκετά πράγματα για την προσωπικότητα των άλλων», εξήγησε ο καθηγητής Daniel Sgroi από το Πανεπιστήμιο του Warwick, συν-συγγραφέας της μελέτης, μιλώντας στην Daily Mail.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 338 συμμετέχοντες και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: οι 168 εξ’ αυτών κλήθηκαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους διαμέσου του messenger και είχαν μια τετράλεπτη γραπτή συνομιλία μέσω κειμένου.

Στη συνέχεια, σημείωσαν τις – έστω εμβρυακές αυτές – εντυπώσεις τους από τον άλλον σε ένα χαρτί και στην συνέχεια κλήθηκαν να παίξουν μεταξύ τους δύο στρατηγικά παιχνίδια με χρήματα.

Στην δεύτερη ομάδα, οι υπόλοιποι 170 συμμετέχοντες δεν είχαν καμία επαφή με το άτομο που αντιστοιχήθηκαν και κλήθηκαν να παίξουν μεταξύ τους τα ίδια δύο στρατηγικά παιχνίδια με χρήματα, χωρίς προηγουμένως να έχουν συνομιλήσει έστω ελάχιστα μεταξύ τους.

Επιπροσθέτως, ο κάθε εθελοντής κλήθηκε να συμπληρώσει ένα τεστ προσωπικότητας και ένα τεστ νοημοσύνης.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι εκείνοι που συνομίλησαν για λίγο, σημείωσαν υψηλότερα σκορ ακρίβειας στην εκτίμηση του IQ αλλά και κάποιων επιμέρους χαρακτηριστικών του ανθρώπου με τον οποίον έπρεπε να συνεργαστούν, αν και ήταν επίσης πιο πιθανό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «να προβάλλουν τα δικά τους χαρακτηριστικά προσωπικότητας στον απέναντί τους».

«Όσοι είχαν συζητήσει για λίγο με τον άλλον απέναντί τους, είχαν καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητας του, είχαν πολύ καλύτερη βαθμολογία στην πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του χαρακτήρα του και αυτό τους βοήθησε να προβλέψουν το πώς θα συμπεριφέρονταν», δήλωσε ο Sgroi, προσθέτοντας εμφατικά ότι:

«Ακόμη και μέσα στα τέσσερα αυτά λεπτά, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε στο μυαλό μας ένα πιθανό μοντέλο του ατόμου με το οποίο μιλάμε: είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής, φαίνεται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, συνεργάσιμος ή μη συνεργάσιμος; Αυτού του είδους οι εντυπώσεις δεν είναι ασφαλώς 100% ακριβείς, αλλά ενδεχομένως να είναι χρήσιμες».

«Αυτό το small talk είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διευκολυνθεί η συνεργασία στον εργασιακό χώρο», σχολίασε σχετικά η Georgie Nightingall, ιδρύτρια της Trigger Conversations, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν έστω και για λίγο, επειδή μπορεί να φοβούνται ότι θα καθυστερήσουν. Όμως είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν σκέψεις αν δείξετε ότι ενδιαφέρεστε. Η συμβουλή μου είναι: να δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον γι’ αυτούς».