Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων μπορεί τελικά να έχει «σπάσει τον κώδικα» για την επιβράδυνση της ανθρώπινης γήρανσης. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη που αφορά τη μεταγραφή γονιδίων (transcription) που θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για το πώς λειτουργεί η γήρανση.

Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη φαίνεται να μπορεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες διαδικασίες για να αντιστρέψουμε τις αλλαγές που προκαλούνται από τη γονιδιακή μεταγραφή. Αυτό το «κλειδί» είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται από το RNA για την αντιγραφή κομματιών του DNA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται και γίνεται λιγότερο ακριβής -πιο επιρρεπής σε λάθη.

Ένας ερευνητής που συμμετείχε στη νέα μελέτη, ο Δρ Andreas Beyer, δήλωσε στο Euronews ότι όλες οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στο «γιατί οι άνθρωποι γερνούν» και «ποια γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όμως, ο Beyer λέει ότι κανείς δεν σταμάτησε να αναρωτιέται πώς αλλάζει η διαδικασία μεταγραφής καθώς γερνάμε -κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου. Η γονιδιακή μεταγραφή είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι του παζλ, πιστεύουν ο Beyer και οι συνάδελφοί του.

Αυτή η διαδικασία βλέπει το RNA να αντιγράφει απευθείας το DNA, και αν μπερδεύει με κάποιο τρόπο αυτό το αντίγραφο, καθιστώντας το ένα ατελές αντίγραφο γεμάτο «λάθη», τότε μπερδεύει ζωτικές γενετικές πληροφορίες που απαιτούνται για την παραγωγή των πρωτεϊνών στα κύτταρα του σώματος.

Εάν ένα κομμάτι DNA που έχει υποστεί σφάλματα παράγει κακές πληροφορίες, τότε οι πρωτεΐνες καθορίζουν τη συνολική υγεία και λειτουργία των κυττάρων με λανθασμένες πληροφορίες.

Αυτή η ελαττωματική μεταγραφή θα μπορούσε να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την επιβράδυνση της ανθρώπινης γήρανσης. Αλλά πώς σταματάτε κάτι σαν το RNA από το να κάνει τη δουλειά με λάθος τρόπο; Ο Beyer και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει πώς η διατροφή μας και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δίνει «σήματα» για την ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ζώα γερνούν, μερικές φορές ακόμη και επιβραδύνοντας τη γήρανση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του ζώου. Ο Beyer και η ομάδα του πειραματίστηκαν με μύγες, ποντίκια και σκουλήκια τα οποία είχαν αλλάξει γενετικά ώστε να αναστέλλουν τη σηματοδότηση της ινσουλίνης.

Τα ζώα έζησαν 10 έως 20% περισσότερο από τα αντίστοιχα μη μεταλλαγμένα -ποντίκια που είχαν τεθεί σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Έκαναν επίσης έρευνα και στο ανθρώπινο αίμα και διαπίστωσαν ότι αντέδρασε παρόμοια: το RNA επιβράδυνε τη διαδικασία μεταγραφής του και έκανε λιγότερα λάθη.

Είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να μπορεί να επηρεάσει την επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου και, ενδεχομένως, να βοηθήσει στην πρόληψη της εκδήλωσης ασθενειών στα τελευταία χρόνια της ζωής, όπως ο καρκίνος, εξαιτίας των «λαθών» που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία μεταγραφής. Αν μη τι άλλο, θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σταματήσουμε εντελώς τη γήρανση.

Πηγή: BGR