Οι αστρονόμοι λένε ότι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο αστεροειδή πλανήτη των τελευταίων οκτώ ετών – τέτοιου μεγέθους που μπορεί να χαρακτηριστεί «δολοφόνος» για τη Γη –  και ότι αυτός ο τεράστιος διαστημικός βράχος θα διασχίσει την τροχιά της Γης.

Ο αστεροειδής που ονομάστηκε “2022 AP7”, αναφέρθηκε από ερευνητές που αναζητούσαν διαστημικούς βράχους εντός των τροχιών της Γης και της Αφροδίτης.

Γράφοντας στο Astronomical Journal, ο επικεφαλής της μελέτης Scott Sheppard και οι συνάδελφοί του στο Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον λένε ότι έχουν βρει τρεις «μάλλον μεγάλους» αστεροειδείς, ένας εκ των οποίων – ο “2022 AP7” – διασχίζει την τροχιά της Γης, γεγονός που τον καθιστά δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή (PHA).

Με διάμετρο περίπου 1,1 έως 2,3 χιλιομέτρων, η επιστημονική ομάδα λέει ότι ο “2022 AP7” είναι ο μεγαλύτερος PHA που έχει ανακαλυφθεί από το 2014 και πιθανότατα ανήκει στο top5 των μεγαλύτερων που έχουν βρεθεί ποτέ.

«Κάθε αστεροειδής με μέγεθος άνω του 1 χιλιομέτρου θεωρείται “δολοφόνος” του πλανήτη μας», δήλωσε ο Sheppard, προσθέτοντας ότι εάν ένα τέτοιο αντικείμενο χτυπήσει τη Γη, η σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για τη ζωή όπως την ξέρουμε, με τη σκόνη και τους ρύπους να εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, όπου θα παρέμεναν εκεί για χρόνια.

«Η επιφάνεια της Γης, πιθανότατα, θα ψύχεται από την έλλειψη ηλιακού φωτός αφού αυτή δεν θα φτάνει στον πλανήτη μας. Θα είναι ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης που όμοιό του δεν έχει παρατηρηθεί στη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια», είπε.

Αν και η εύρεση του “2022 AP7” μπορεί να φέρει στο μυαλό μας εικόνες απ’ την ταινία “Armageddon” ή στιγμές απ’ το “Don’t Look Up”, η μελέτη είναι καθησυχαστική.

«Δεν έχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη, επί του παρόντος», δήλωσε ο Sheppard, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής ο “2022 AP7” διασχίζει την τροχιά της Γης όταν η Γη βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου.

Ο Sheppard πρόσθεσε ότι σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου, ο αστεροειδής θα αρχίσει να διασχίζει την τροχιά της Γης πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο πλανήτης μας. Όμως, είπε, «αυτό θα γίνει αιώνες στο μέλλον και δεν γνωρίζουμε την τροχιά του “2022 AP7” με αρκετή ακρίβεια ώστε να μπορούμε να πούμε πολλά για τους κινδύνους που θα διατρέχει η Γη στους επόμενους αιώνες».

Ο Sheppard δήλωσε ότι η ομάδα αναμένει να βρει «μερικά ακόμη» αντικείμενα ικανά να προκαλέσουν καταστροφές στον πλανήτη μας, μεγέθους 1 χιλιομέτρου ή μεγαλύτερα μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια μέσω των ερευνών της, οι οποίες χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή.

Ο Jay Tate, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για Αντικείμενα Κοντινής Γης στη μέση της Ουαλίας, δήλωσε στον Guardian ότι δεν χάνει τον ύπνο του για το “2022 AP7”, προσθέτοντας ότι ο πλανήτης μας είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ μικρός στόχος. «Προς το παρόν, ούτως ή άλλως, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι αρκετά χαμηλή. Δεν θα έλεγα αμελητέα, αλλά αρκετά χαμηλή».

Τον Σεπτέμβριο, η Nasa εκτόξευσε την αποστολή της Dart, στέλνοντας ένα διαστημόπλοιο πάνω σε έναν αστεροειδή σε μια προσπάθεια να τον εκτρέψει από την τροχιά του. Η αποστολή αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η τεχνολογία που θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαστημικών βράχων που αποτελούν απειλή για τη Γη. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η αποστολή Dart ήταν επιτυχής.

Ο Tate δήλωσε ότι μια προσέγγιση όπως η Dart, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τον “2022 AP7”, δεδομένου του μεγέθους του αστεροειδούς, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές μέθοδοι.

«Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές συγκρούσεις σαν αυτή του Dart, για να μετατοπιστεί σταδιακά η πορεία του αστεροειδούς.

Πηγή: Guardian