Η κάψουλα της SpaceX που μετέφερε τέσσερις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη την Παρασκευή (14/10) και προσθαλασσώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Φλόριντα, μετά από εξάμηνη παραμονή.

Η κάψουλα SpaceX Crew Dragon με την ονομασία Freedom, που μετέφερε τρεις αστροναύτες της NASA και έναν Ιταλό, μέλος του πληρώματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έπεσε με αλεξίπτωτο στη θάλασσα στο τέλος μιας πεντάωρης αυτόνομης πτήσης

Στην αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 27 Απριλίου, συμμετείχαν οι Αμερικανοί αστροναύτες της NASA Κιέλ Λίντγκρεν, 49 ετών, Τζέσικα Γουάτκινς, 34 ετών και Μπομπ Χάινς, 47 ετών και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι, 45 ετών, η οποία ήταν και η επικεφαλής. Η Γουάτκινς έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε σε αποστολή μακράς διάρκειας στον ISS.

Η κάψουλα προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στις 16:55 (τοπική ώρα) με τη συνδρομή αλεξίπτωτων και η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) και την ιδιωτική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ.

Οι τέσσερις αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη μια εβδομάδα μετά την άφιξη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της αποστολής Crew-5, την οποία απαρτίζουν η ρωσίδα κοσμοναύτης Άννα Κίκινα, οι Αμερικανοί αστροναύτες Τζος Κασάντα και Νικόλ Μαν, και ο Ιάπωνας συνάδελφός τους Κοΐτσι Ουακάτα.

Οι αστροναύτες θα υποβληθούν σε μια τυπική ιατρική εξέταση πριν επιστρέψουν με ελικόπτερο στη Φλόριντα.