Οι εκπληκτικές εικόνες συνεχίζουν να έρχονται από την αποστολή Artemis 1 της NASA στο φεγγάρι.

Η μη επανδρωμένη κάψουλα Orion του Artemis 1 μεταδίδει υπέροχες λήψεις της Γης και του φυσικού της δορυφόρου από τότε που απογειώθηκε με πύραυλο Space Launch System στις 16 Νοεμβρίου.

Η NASA μοιράστηκε μαζί μας αυτό το βίντεο την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου μέσω του Twiiter.

Η 13η ημέρα πτήσης ήταν η 28η Νοεμβρίου, η ημέρα που ο Orion απομακρύνθηκε περισσότερο από τη Γη από όσο θα απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis 1. Η απόσταση αυτή – 432.210 χιλιόμετρα – είναι το νέο ρεκόρ για διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει ανθρώπους.

Το προηγούμενο όριο απόστασης κατείχε η σχεδόν καταστροφική αποστολή Apollo 13 της NASA, η οποία αναγκάστηκε να κάνει κύκλο γύρω από το φεγγάρι αντί να προσγειωθεί τον Απρίλιο του 1970, αφού υπέστη σοβαρή βλάβη λίγο μετά την απογείωση.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τις διαστημικές αποστολές που έδειξαν τον δρόμο για τον φεγγάρι]

Ο Orion εξακολουθούσε να κάνει κύκλους γύρω από το φεγγάρι στις 28 Νοεμβρίου και έφτασε σε μια μακρινή σεληνιακή ανάδρομη τροχιά στις 25 Νοεμβρίου. Αναχώρησε από αυτή την τροχιά την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η κάψουλα πραγματοποίησε μια καύση κινητήρα διάρκειας 3,5 λεπτών κατά τη διάρκεια μιας κοντινής πτήσης από το φεγγάρι, ένας ελιγμός που έθεσε την κάψουλα σε πορεία προς τη Γη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Orion θα επιστρέψει στον πλανήτη μας με μια προσγείωση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου, τερματίζοντας την αποστολή Artemis 1.

Η 11η Δεκεμβρίου ήταν επίσης μια σημαντική ημερομηνία για το Apollo 17. Εκείνη την ημέρα το 1972, οι αστροναύτες Gene Cernan και Harrison Schmitt προσγειώθηκαν στο φεγγάρι με τη σεληνάκατο τους, που ονομαζόταν Challenger. Το δίδυμο εξερεύνησε τη σεληνιακή επιφάνεια για 75 ώρες πριν συναντήσει ξανά τον Ronald Evans, μέλος του πληρώματος, στην άκατο διακυβέρνησης σε σεληνιακή τροχιά. Οι τρεις τους επέστρεψαν στη Γη στις 19 Δεκεμβρίου του 1972.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τους λόγους που ένα ταξίδι στο φεγγάρι είναι απαραίτητο]

Από τότε κανένας αστροναύτης δεν έχει επιστρέψει στο φεγγάρι, αλλά η NASA προσπαθεί να το αλλάξει αυτό με το πρόγραμμα Artemis. Ο διαστημικός οργανισμός στοχεύει να στείλει αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι με την αποστολή Artemis 2 το 2024 και να περπατήσουν στον σεληνιακό νότιο πόλο, ένα ή δύο χρόνια αργότερα, με την αποστολή Artemis 3.

Πηγή: Space