Ο διαστημικός τουρισμός έχει ξεκλειδώσει ένα νέο brand πολυτελών ταξιδιών, που υπόσχεται ακριβά γεύματα και σχεδιαστικές στολές πτήσης με θέα την καμπυλότητα της Γης. Μια startup με έδρα τη Φλόριντα προσφέρει σε έξι επιβάτες την ευκαιρία να επιβιβαστούν στην κάψουλα της που κινείται με αερόστατο, ενώ απολαμβάνουν “το πρώτο γεύμα με αστέρι Michelin στο διάστημα”. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η κάψουλα της Space Perspective δεν θα φτάσει στο διάστημα.

Αυτή την εβδομάδα, η Space Perspective ανακοίνωσε μια συνεργασία με το εστιατόριο Alchemist με δύο αστέρια Michelin, με επικεφαλής τον σεφ Rasmus Munk, για να φιλοξενήσει το γεύμα στο διαστημόπλοιο Neptune της εταιρείας. Η κάψουλα θα μεταφερθεί στη στρατόσφαιρα ενώ θα είναι συνδεδεμένη σε ένα SpaceBalloon, μεταφέροντας έξι άτομα επί του σκάφους για ένα ταξίδι έξι ωρών. Κάθε εισιτήριο κοστίζει 495.000 δολάρια.
Το γιγάντιο μπαλόνι προωθείται από υδρογόνο και ανεβαίνει με αργή ταχύτητα 19χλμ την ώρα, φτάνοντας σε υψόμετρο 30 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το διάστημα ξεκινά τεχνικά στα 62 μίλια (100 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο όριο που χωρίζει την ατμόσφαιρα από το διάστημα γνωστό ως γραμμή Κάρμαν.

Εξακολουθεί να είναι ένα φανταστικό όριο, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς πού αρχίζει το διάστημα. Η ατμόσφαιρα της Γης δεν έχει ένα σημείο αποκοπής όπου απλώς εξαφανίζεται. Αντίθετα, σταδιακά αραιώνει με μεγαλύτερο υψόμετρο. Προκειμένου να αποφασιστεί η γραμμή Κάρμαν, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το διάστημα πρέπει να ξεκινά από το σημείο όπου οι τροχιακές δυναμικές δυνάμεις είναι πιο σημαντικές από τις αεροδυναμικές δυνάμεις. Σε εκείνο το σημείο, η ατμόσφαιρα της Γης από μόνη της δεν αρκεί για να υποστηρίξει ένα ιπτάμενο όχημα. Για το πλαίσιο, τα επιβατικά αεριωθούμενα αεροσκάφη συνήθως ανεβαίνουν σε ύψη 12,7 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Φωτ.: Space Perspective

Από το σημείο που τελειώνει το «μη διάστημα», οι δορυφόροι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από διαφορετικές χώρες χωρίς να θεωρούνται απειλή, εφόσον βρίσκονται πάνω από αυτό το όριο του εναέριου χώρου.

Η Space Perspective κάνει τη διάκριση στα ψιλά γράμματα, αναγνωρίζοντας ότι το διαστημόπλοιό της “Ποσειδώνας” φτάνει μόνο στην άκρη του διαστήματος. Ωστόσο, η κάλυψη του γεύματος που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin το έχει διαφημίσει ως πτήση στο διάστημα. Και προφανώς αυτό είναι λάθος.

Έχουμε δει αυτό το είδος λάθους στο παρελθόν όσον αφορά τον διαστημικό τουρισμό, και, ειλικρινά, είναι πραγματικά κάτω από το δέρμα μας. Ομοίως, το διαστημικό αεροπλάνο Unity της Virgin Galactic πετά τους επιβάτες του σε μέγιστο ύψος 87 χιλιομέτρων. Αυτό είναι λίγο πιο κοντά στον πραγματικό χώρο, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να μην είναι.

Η άκρη του διαστήματος προσφέρει εκπληκτική θέα και οι επιβάτες στο Neptune του Space Perspective θα ντυθούν με εξατομικευμένα ρούχα από τον γαλλικό οίκο μόδας Ogier. Η κάψουλα είναι επίσης υπό πίεση και αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται εντός της θα μπορούν να περπατούν. Αυτή σίγουρα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από αυτή των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι αιωρούνται μέσω της μικροβαρύτητας και τρώνε πολτοποιημένο κρέας.

Πηγή: Gizmodo