Μια νέα επιστημονική εργασία δείχνει ότι το σύμπαν μας μπορεί να ξεκίνησε με δύο Μεγάλες Εκρήξεις (Big Bangs). Οι επιστήμονες πρότειναν την ιδέα αυτή αφού πάλευαν επί δεκαετίες να εξηγήσουν τόσο τη μυστηριώδη αρχή του σύμπαντος όσο και τη γέννηση της σκοτεινής ύλης. Η πρώτη μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τη συνηθισμένη ύλη, ενώ η δεύτερη μεγάλη έκρηξη πιστεύεται ότι γέννησε αργότερα τη σκοτεινή ύλη.

Οι ερευνητές που έκαναν τον ισχυρισμό λένε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ελέγξιμη με την τρέχουσα τεχνολογία και ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να την επιβεβαιώσουμε ή να την διαψεύσουμε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα, ειδικά από τη στιγμή που η Μεγάλη Έκρηξη έχει παίξει τόσο τεράστιο ρόλο στις τρέχουσες θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν μας.

Αν υπήρξε, πράγματι, μια δεύτερη Μεγάλη Έκρηξη, θα μπορούσε να μας δώσει τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε πραγματικά τη σκοτεινή ύλη και τον τρόπο λειτουργίας της. Η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε πλήρως τι είναι η σκοτεινή ύλη ή ακόμη και να την προσδιορίσουμε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο.

Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας. Ακόμα και τώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει ένα τηλεσκόπιο σε τροχιά που θα μπορούσε κάλλιστα να μας δώσει την πρώτη μας ματιά στη σκοτεινή ύλη και να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε μερικούς από τους ισχυρισμούς αυτής της νέας θεωρίας στην πορεία.

Η σήμερα αποδεκτή θεωρία για το πώς ξεκίνησε το σύμπαν μας υποδηλώνει ότι ένα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά την πρώτη έναρξη του σύμπαντος, συνέβη μια μαζική επέκταση, κατά τη διάρκεια της οποίας το σύμπαν επεκτάθηκε γρήγορα -τόσο γρήγορα, στην πραγματικότητα, που κινήθηκε ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός. Αυτό πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια μορφή ενέργειας που ονομάζεται «ενέργεια κενού».

Η στιγμή που αυτή η ενέργεια του κενού μετασχηματίστηκε και άρχισε να δημιουργεί ύλη είναι η στιγμή που οι επιστήμονες αναφέρουν ως «Μεγάλη Έκρηξη». Ωστόσο, μια δεύτερη Μεγάλη Έκρηξη υποδηλώνει ότι μετά το τέλος της αρχικής περιόδου, μπορεί να ξεκίνησε μια άλλη, η οποία δημιούργησε σκοτεινή ύλη, η οποία αντιδρά με την κανονική ύλη μόνο λόγω της βαρύτητας.

Η νέα θεωρία λέει ότι η σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «σκοτεινή ενέργεια κενού» μόλις ένα μήνα αργότερα, αλλάζοντας ουσιαστικά την κατανόησή μας για τις απαρχές του σύμπαντος, αν αποδειχθεί αληθινό.

Πηγή: BGR