Οι ασφόδελοι θεωρούνται από καιρό σύμβολο της Ουαλίας – αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σώσουν το κλίμα;

Ερευνητές δοκιμάζουν μια νέα μέθοδο χρήσης του εθνικού λουλουδιού της Ουαλίας για να μειώσουν το επίπεδο του μεθανίου που παράγεται από τα ζώα.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου μετά το CO2 και απελευθερώνεται από τα ζώα, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα, όταν ρέψουν.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι μια χημική ουσία που εξάγεται από τους νάρκισσους μπορεί να μειώσει την παραγωγή μεθανίου κατά ένα τρίτο όταν προστίθεται στην τροφή των αγελάδων.

Οι μισές εκπομπές μεθανίου στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από αγελάδες, ενώ αντιπροσωπεύουν το 14% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ανέφερε το Countryfile του BBC .

Επιστήμονες από το Rural College της Σκωτίας εξήγαγαν με επιτυχία μια χημική ουσία από το λουλούδι που ονομάζεται αιμανθαμίνη.

Στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό στομάχι αγελάδας, έδειξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% όταν προστεθεί στις ζωοτροφές.

Τώρα δοκιμάζεται σε μια σειρά από φάρμες, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στον Andrew Evans, στο Welshpool, Powys.

«Είναι το εθνικό λουλούδι της Ουαλίας, έτσι δεν είναι, οπότε βρισκόμαστε στην Ουαλία, οπότε είμαστε πολύ πρόθυμοι για αυτό», είπε.

«Πιστεύω ότι αυτό κάνει το κομμάτι μας – ως μέρος μιας δοκιμής που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις επιπτώσεις του μεθανίου στο περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Evans.

Ο Abi Reader, αντιπρόεδρος του αγροτικού σωματείου NFU Cymru, είπε ότι η δοκιμή “προσφέρει πολλές υποσχέσεις”, αλλά είπε ότι είναι σημαντικό η διαδικασία να αξιολογηθεί σωστά.

«Ως κτηνοτρόφοι είμαστε σίγουρα έτοιμοι να αναζητήσουμε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου», είπε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές να τρώνε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι οικονομικό και πρέπει να βεβαιωθούμε τι πρόκειται να κάνει και να μειώσουμε αυτό το μεθάνιο».

Πηγή: BBC