Το φαγητό σίγουρ μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αλλά το σκόρδο είναι πολύ πιθανό να τους απομακρύνει. Πολλά τα οφέλη του, και η νοστιμιά του μοναδική, αλλά η κατάρα του είναι ότι όσο ωραία μυρίζει στην κουζίνα τόσο φρικιαστικά μυρίζει όταν βγαίνει από το στόμα σου.

Ακόμη και μετά από ένα σχολαστικό βούρτσισμα, το δυσάρεστο, θειούχο άρωμα μπορεί μερικές φορές να κυριαρχεί αδυσώπητα στην αναπνοή σας.

Η Sheryl Barringer είναι εδώ για να βοηθήσει. Η επιστήμονας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έχει εντοπίσει μια σειρά από επιστημονικές λύσεις για να σβήσει την αναπνοή του σκόρδου όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των οξέων στα μήλα και τη μέντα και το λίπος στο γάλα.

Τώρα, έχει εντοπίσει έναν άλλο πιθανό υποψήφιο: το γιαούρτι.

Προσθέτοντας γιαούρτι σε ένα βάζο με ωμό σκόρδο σε φέτες σε πειράματα, η Barringer και η συνάδελφός της  Manpreet Kaur, βρήκαν ότι τα θειούχα αέρια μέσα στο δοχείο μειώθηκαν κατά 99%.

Ακόμη και όταν  χρησιμοποίησαν σκόρδο που είχε τηγανιστεί σε λάδι, το γιαούρτι εξακολουθούσε να μειώνει τις πιο δύσοσμες ενώσεις έως και 94%.

Η μικρή διαφορά στην επίδραση οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το τηγάνισμα του σκόρδου μειώνει ήδη τη συγκέντρωση σχεδόν όλων των κύριων πτητικών ενώσεων που παράγουν οσμή.

Για να καταλάβουν γιατί το γιαούρτι κάνει το ίδιο πράγμα, οι Berringer και Kaur αποφάσισαν να χωρίσουν το γαλακτοκομικό προϊόν στα κύρια συστατικά του.

Σε περαιτέρω πειράματα, τόσο το λίπος του βουτύρου όσο και η πρωτεΐνη γάλακτος βρέθηκε ότι μειώνουν τις δύσοσμες πτητικές ουσίες του σκόρδου πιο αποτελεσματικά από το νερό. Και τα δύο συστατικά είναι προφανώς «εξαιρετικές θεραπείες» για αυτές τις δύσοσμες ενώσεις.

Τα ευρήματα συνάδουν με ορισμένες από τις προηγούμενες έρευνες του Barringer, οι οποίες διαπίστωσαν ότι το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει τη μυρωδιά της αναπνοής του σκόρδου περισσότερο από το γάλα χωρίς λιπαρά.

Όμως τα ευρήματα για την πρωτεΐνη ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά.

«Ήμουν πιο ενθουσιασμένη με την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης, επειδή η συμβουλή των καταναλωτών για κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν θα πάει καλά», λέει η Barringer.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι κάτι πολύ ζεστό αυτή τη στιγμή – γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη».

Όταν έπαιξαν με το pH του γιαουρτιού – το οποίο μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά συνδέονται οι πρωτεΐνες με τα πτητικά – διαπίστωσαν ότι το πιο όξινο γιαούρτι ήταν καλύτερο στο να μειώνει τις δύσοσμες πτητικές ουσίες στο ωμό και τηγανισμένο σκόρδο.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πρωτεΐνες παίζουν πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αναπνοή του σκόρδου και είναι μέρος αυτού που κάνει το γιαούρτι τόσο αποτελεσματικό.

«Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση», εξηγεί η Barringer.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό».

Η τρέχουσα έρευνα δεν εξέτασε την επίδραση του γιαουρτιού στην πραγματική μυρωδιά της αναπνοής του σκόρδου στους ανθρώπους. Αυτό πρέπει ακόμα να επαληθευτεί, αλλά ο Berringer λέει ότι εάν η λύση λειτουργούσε στην πράξη, το γιαούρτι θα έπρεπε να καταναλωθεί λίγο μετά το σκόρδο.

«Με τα μήλα πάντα λέγαμε να τα φάμε αμέσως», συμβουλεύει η ίδια. «Το ίδιο υποτίθεται ότι συμβαίνει και με το γιαούρτι – πάρτε το σκόρδο σας και φάτε το γιαούρτι αμέσως».