Μια σειρά υποδημάτων από βιοϋλικά, που σχεδιάστηκαν για να κουλουριάζουν καθώς αποσυντίθενται παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Yussef Agbo-Ola του σχεδιαστικού στούντιο Olaniyi Studio. Με την επωνυμία «Kajola», η capsule κολεξιόν αποτελείται από εννέα πειραματικά υποδήματα, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως πηλός, ηφαιστιακή τέφρα και σκόνη κακάο. Το με έδρα το Λονδίνο στούντιο διευκρίνησε ότι δημιούργησε τα υποδήματα ως έργα τέχνης και όχι ως λειτουργικά αντικείμενα.

«Η capsule κολεξιόν “Kajola” δεν μπορεί να φορεθεί, αλλά μάλλον τα υποδήματα υφίστανται ως ζωντανά έργα τέχνης» τόνισε, μιλώντας στο Dezeen, ο ιδρυτής του στούντιο. Η κολεξιόν πήρε το όνομα περιοχής της Νιγηρίας και πηγή έμπνευσης ήταν ταξίδι στα τοπικά δάση όπου ο Agbo-Ola εξερεύνησε τη διαδικασία αποσύνθεσης οργανικών υλικών.

Παρά το ότι η κολεξιόν θα παραμείνει ως σειρά περιορισμένου αριθμού έργων τέχνης, το Olaniyi Studio προγραμματίζει την εξέλιξη εκδοχής που μπορεί να φορεθεί και η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμη και εντός του 2023. «Στόχος μου είναι να ωθήσω πολύ πέραν του δεδομένου τα όρια της δυνατότητας των υλικών σε σχέση με το τι μπορούν να κάνουν τα φυτά αλλά και να σχεδιάσω για μια γενιά που ακόμη δεν είναι εδώ ως έμπνευση για τα ενδεχόμενα υποδημάτων που βασίζονται στα φυτά» είπε ο αρχιτέκτονας.