Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός διαδέχεται την Πολωνή σκηνοθέτης Αγκνιέσκα Χόλαντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Επισήμως αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μαΐου του 2024.

Είναι η μόλις τρίτη φορά που ο ιδρυθείς το 1988 θεσμός αλλάζει πρόεδρο. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο ιδρυτής του, μεταξύ άλλων, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δεύτερος ο επίσης μεταξύ των ιδρυτών του, Βιμ Βέντερς, τρίτη η Ανιέσκα Χόλαντ και τώρα, Ζιλιέτ Μπινός.

Η Ανιέσκα Χόλαντ θέλοντας να αφοσιωθεί στις ταινίες της νιώθει ασφάλεια που την θέση της θα αναλάβει η Μπινός.

«Δεν είμαι άνθρωπος που παραιτείται εύκολα, αλλά έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρωτίστως είμαι δημιουργός ταινιών. Και σε αυτό θέλω να εστιάσω στα χρόνια που έρχονται.

Πάντα ένιωθα τιμή να ενεργώ ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έχοντας αναλάβει τη θέση του Βιμ Βέντερς, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Αλλά για μένα, είναι καιρός να κάνω στην άκρη τώρα. Γνωρίζοντας ότι η Ζιλιέτ Μπινός είναι πρόθυμη να πάρει τη σκυτάλη ενισχύεται η αίσθησή μου ότι αυτή είναι μια απόφαση που πάρθηκε την κατάλληλη στιγμη».

Η Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνίστησε πρόσφατα στη δραματική ταινία “The Taste of Things” η οποία στις Κάννες απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Τραν Αν Χουνγκ ενώ  υποδύεται την Κοκό Σανέλ στην μίνι σειρά του AppleTV+ “The New Look“.

Έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού και στα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ – παίρνοντας το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία Certified Copy (2010), το Κύπελλο Volpi στη Βενετία για την ταινία “Three Colors: Blue” (1993) και την Αργυρή Άρκτο του Βερολίνου για τον “Άγγλο Ασθενή” το 1996, για τον ρόλο που της χάρισε επίσης το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ