Ο Win Butler, ο frontman των διάσημων θεών της indie rock Arcade Fire, αντιμετωπίζει τέσσερις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από σημαντικά νεότερους θαυμαστές του συγκροτήματος.

Οι κατηγορίες δημοσιεύτηκαν χθες, Σάββατο, σε ένα νέο δημοσίευμα-βόμβα από το Pitchfork. Τέσσερις γυναίκες, όλες με ψευδώνυμα, έδωσαν συνέντευξη για το άρθρο και όλες μεταξύ 18 και 23 ετών όταν εκείνος ήταν μεταξύ 36 και 39 ετών.

Μετά από ένα από τα φερόμενα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, μία από τις γυναίκες επιχείρησε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση παυσίπονων.

Σύμφωνα με το Pitchfork, οι αφηγήσεις τους υποστηρίχθηκαν από συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας και από μια ανασκόπηση των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του Butler και των υποτιθέμενων θυμάτων.

Από το 2003, ο 42χρονος Butler είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια των Arcade Fire, Regine Chassange. Δημιούργησαν μαζί το συγκρότημα το 2001. Το ζευγάρι έχει έναν γιο μαζί.

Ο Butler αναφέρεται πολλές φορές στο άρθρο του Pitchfork, προσφέροντας ανασκευές και αρνούμενος ευθέως τους περισσότερους ισχυρισμούς. Παραδέχεται ότι είχε σχέσεις με τις γυναίκες, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιοσδήποτε εξαναγκασμός.

Η Chassange έστειλε επίσης δήλωση στο Pitchfork υποστηρίζοντας τον σύζυγό της έναντι των ισχυρισμών. Ως αποτέλεσμα του άρθρου, o Butler εκπροσωπείται από την γκουρού δημοσίων σχέσεων Risa Heller. Αλλά, ένα τμήμα του κομματιού του Pitchfork αναφέρει ότι οι θαυμάστριες “κατέληξαν να αισθάνονται ότι [οι σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις τους με τον Butler] ήταν ακατάλληλες, δεδομένου του χάσματος ηλικίας, της δυναμικής της εξουσίας και του πλαισίου στο οποίο συνέβησαν”. Όλες οι γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη, εκτός από μία, ήταν μεγάλες θαυμάστριες των Arcade Fire.

Σε μια εξιστόρηση, μια 21χρονη γυναίκα είπε ότι την χούφτωσε ο Butler ενώ επέβαιναν μαζί σε ένα αυτοκίνητο. Η γυναίκα, η οποία χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες αυτοί/αυτές, δήλωσε ότι σε μια άλλη περίπτωση, ο Butler εμφανίστηκε απρόσκλητος στο σπίτι της ενώ εκείνη ετοιμαζόταν για μια έκθεση της και όπως “ισχυρίζονται”, ο Butler προσπάθησε επανειλημμένα και με τη βία να ξεκινήσει μια σεξουαλική πράξη, αρπάζοντας την από την μέση και ρίχνοντάς την στον καναπέ. Εϊπε επίσης ότι ο Μπάτλερ “τις έβριζε” επειδή τον απέρριψαν. Δήλωσε στο Pitchfork: “Θεωρούσε τη συμπεριφορά μου περίεργη, οπότε ίσως στην πραγματικότητα ήμουν εγώ που έκανα λάθος”.

Μια άλλη γυναίκα που δήλωσε ότι ήταν 18 ετών όταν γνώρισε τον Butler και φωτογραφήθηκαν μαζί σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ και μετά ανέβασε τη φωτογραφία στο Instagram. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μουσικός να την προσεγγίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ισχυρίζεται ότι ο Butler την έβγαλε έξω και την μέθυσε σε ένα μπαρ που είναι συνιδιοκτήτης του. Στη συνέχεια, δήλωσε στο Pitchfork ότι ο Butler την έβριζε συνεχώς για σεξουαλικά μηνύματα.

Αργότερα, όπως υποστηρίζει, ο Butler της έστειλε φωτογραφίες των γεννητικών του οργάνων χωρίς τη συγκατάθεσή της. Ένας φίλος της αναφέρεται από το Pitchfork ως εξής: “Ήταν συντετριμμένη”. Από την άλλη μεριά ο απολογισμός του Butler είναι διαφορετικός, λέει ότι το ζευγάρι έκανε sexting πριν βγουν για ποτό. Λέει ότι η έφηβη του έκανε πρόταση γάμου, αλλά εκείνος δεν ένιωσε καλά γι’ αυτό και την έστειλε σπίτι της με ταξί. Η έφηβη είπε στο Pitchfork ότι αν και παραδέχεται ότι ήταν μεθυσμένη: «Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι».

Σε δήλωσή του προς το Pitchfork, ο Butler απέδωσε την απιστία του σε μια περίοδο κατάθλιψης κατά την οποία αυτοθεραπευόταν με αλκοόλ. Ο frontman είπε ότι η κατάθλιψη προκλήθηκε εν μέρει μετά την αποβολή της γυναίκας του. Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Είχα συναινετικές σχέσεις εκτός του γάμου μου. Δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος για να το πω αυτό και το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ είναι να πρέπει να το μοιραστώ αυτό με τον γιο μου». Είπε επίσης ότι η σύζυγός του γνώριζε πως η σχέση τους ήταν “πιο αντισυμβατική από κάποιες άλλες”. Ο Μπάτλερ προσθέτει: «Ποτέ δεν άγγιξα μια γυναίκα παρά τη θέλησή της και κάθε υπαινιγμός ότι το έκανα είναι απλώς ψευδής».

Ενώ η δήλωση της συζύγου του αναφέρει εν μέρει: «Ξέρω τι έχει μέσα στην καρδιά του και ξέρω ότι ποτέ δεν έχει αγγίξει, και δεν θα αγγίξει ποτέ, μια γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της και είμαι σίγουρη ότι ποτέ δεν το έκανε. Έχει χάσει το δρόμο του και έχει βρει το δρόμο της επιστροφής». Συνεχίζει: «Τον αγαπώ και αγαπώ τη ζωή που έχουμε δημιουργήσει μαζί».