Στις Pussy Riot απονεμήθηκε το Βραβείο Woody Guthrie 2023, μια ετήσια τιμή που απονέμεται σε έναν καλλιτέχνη που «αντιπροσωπεύει καλύτερα το πνεύμα και το έργο του Guthrie μιλώντας για τους λιγότερο τυχερούς».

Οι Masha Alyokhina και Nadya Tolokonnikova του συγκροτήματος θα παραλάβουν το βραβείο – που απονέμεται σε καλλιτέχνες που «χρησιμεύουν ως θετική δύναμη για την κοινωνική αλλαγή» και εργάζονται στη «μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το χορό ή άλλες μορφές τέχνης» – κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Cain’s Ballroom στην Tulsa, OK, στις 6 Μαΐου.

Σε δήλωσή της, η Tolokonnikova μοιράστηκε τα εξής για την τιμή των Pussy Riot: «Νομίζω ότι θα του άρεσε το αντιφασιστικό μήνυμα των Pussy Riot. Συνήθως, όταν οι Pussy Riot προστίθενται σε λίστες, δεν είναι πάντα κάτι καλό, αλλά είναι τιμή μας που βρισκόμαστε σε αυτή.

Δεν κάνουμε πραγματικά folk, αλλά ούτε και punk, απλά φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε όσο πιο δυνατά μπορούμε και ελπίζουμε ότι μπορούμε να δείξουμε στους άλλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Όπως είπε ο Woody, κάθε ανόητος μπορεί να κάνει κάτι περίπλοκο, το μήνυμά μας είναι σαφές και απλό. Ο καθένας μπορεί να γίνει Pussy Riot. Riot. Riot. Resist.

Α, και μια γρήγορη υπενθύμιση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε όποιον υποστηρίζει το καθεστώς Ζ του… Όλοι εσείς οι φασίστες είναι βέβαιο ότι θα χάσετε».

Ανάμεσα στους προηγούμενους τιμώμενους με το βραβείο Woody Guthrie είναι οι Bruce Springsteen, Joan Baez, Chuck D, Kris Kristofferson, John Mellencamp, Norman Lear, Mavis Staples και Pete Seeger.

Τα έσοδα από την ετήσια εκδήλωση για το βραβείο συμβάλλουν στην υποστήριξη του Κέντρου Woody Guthrie, το οποίο στεγάζει τα ολοκληρωμένα αρχεία του καλλιτέχνη και διαθέτει διαδραστικά εκθέματα που εξερευνούν την τέχνη, τη ζωή και την κληρονομιά του.

«Ως καλλιτέχνες που, όπως και ο Woody Guthrie, έχουν το θάρρος των πεποιθήσεών τους, δεν υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες πιο άξιοι αυτής της αναγνώρισης από τις Pussy Riot» δήλωσε η Cady Shaw, διευθύντρια του Woody Guthrie Center. «Έχουν πληρώσει ένα πολύ προσωπικό τίμημα για να λένε τη γνώμη τους για τα πιο σοβαρά ζητήματα της εποχής μας, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία».

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τον Woody Guthrie]

Οι Pussy Riot κυκλοφόρησαν τον περασμένο Αύγουστο το ντεμπούτο mixtape “Matriarchy Now”, το οποίο, παρά τα σημαντικά μηνύματά του, δεν ξέφυγε από των κριτικών ως ένα από «τα χειρότερα εξώφυλλα άλμπουμ του 2022». Πριν γίνει αυτό, η Alyokhina του γκρουπ φέρεται να είχε διαφύγει από τη Ρωσία ντυμένη ως κούριερ τροφίμων.

Πηγή: Exclaim!